Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Facebook: Za výpadkem služeb nebyl žádný zlý úmysl, šlo o běžnou údržbu sítě

Uživatelé sociálních sítích defacto po celém světě zaznamenali několikahodinový výpadek Facebooku, Instragramu a také aplikace WhatsApp. V ČR uvedené platformy přestaly fungovat zhruba v 17 hodin, znovu dostupné začaly být kolem půlnoci. Za chybnou změnou konfigurace, která způsobila několikahodinový výpadek služeb společnosti Facebook, nebyl žádný zlý úmysl nebo záměr. Šlo o běžnou údržbu sítě, která spojuje datová centra Facebooku, informoval americký internetový gigant, který dříve neuvedl jasně, zda byla změna konfigurace plánovaná, anebo zda někdo schválně zasáhl do jeho serverů.

Celosvětový výpadek Facebooku přetížil během pondělního podvečera část sítě operátora Vodafone, lidé měli problém s internetovým připojením i dalšími službami. „Nyní už by mělo být již vše v pořádku, technici nasadili náhradní řešení," sdělil v pondělí 4. října po 21. hodině mluvčí společnosti Vodafone Ondřej Luštinec.

V příspěvku na blogu společnost Facebook vysvětlila, že její inženýři vydali příkaz, který neúmyslně vyřadil všechna spojení v síti a „de facto odpojil datová centra Facebooku po celém světě". Způsobil také ztrátu přístupu zaměstnanců k interním nástrojům, včetně těch, které se používají k nápravě podobných problémů. 

Technická komplikace postavila mimo provoz sociální síť Facebook, síť pro sdílení fotografií Instagram a komunikační aplikaci WhatsApp, které všechny patří pod společnost Facebook. Zmíněné a příbuzné aplikace využívá 3,5 miliardy uživatelů. Řada z nich se uchylovala ke konkurenčním sociálním sítím jako je Twitter nebo TikTok.

Výpadek pomohl konkurenci 

„Například aplikace pro zasílání zpráv Telegram během pondělního výpadku Facebooku zaznamenala více než 70 milionů nových uživatelů," uvedl v úterý 5. října její zakladatel Pavel Durov.

Facebook je rozsáhlý společenský webový systém sloužící hlavně k tvorbě sociálních sítí, komunikaci mezi uživateli, sdílení multimediálních dat, udržování vztahů a zábavě. Se svými více než 2,5 miliardami aktivních uživatelů je jednou z největších společenských sítí na světě. Je plně přeložen do osmdesáti čtyř jazyků. Výkonným ředitelem a spoluzakladatelem Facebooku je sedmatřicetiletý Mark Zuckerberg, který je nyní 8. nejbohatším člověkem planety. 

Provozovatelé internetových platforem podle nich ponesou větší odpovědnost za obsah příspěvků a budou muset účinněji postupovat proti šíření nelegálních textů či prodeji nelegálního zboží. Velké technologické firmy budou zároveň pod hrozbou pokut muset změnit dosavadní praxi často omezující činnost menších konkurentů.Incident ukázal potřebu větší konkurence, uvedla evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová na twitteru. „Na technologickém trhu potřebujeme alternativy a možnosti volby. Nesmíme se spoléhat na několik velkých hráčů, ať už je to kdokoli," napsala Margrethe Vestagerová. Připomněla pravidla fungování digitálního trhu a služeb, která loni přijala Evropská komise.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto icon0.com / pexels

Štítky Facebook, WhatsApp, Instragram, sociální sítě, výpadek, Meta Platforms, sociální síť, Česko, Vodafone, Margrethe Vestagerová, Mark Zuckerberg, Twitter, Pavel Durov, Evropská komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Facebook: Za výpadkem služeb nebyl žádný zlý úmysl, šlo o běžnou údržbu sítě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.