Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Centrální banka vydala zlatou minci s motivy Jihlavy, v prodeji je od včerejška

Česká národní banka vydala zlatou minci v hodnotě 5 000 Kč věnovanou městu Jihlava. Jedná se o druhé české město ztvárněné na zlaté minci ČNB z celkem desetidílného cyklu Městské památkové rezervace. Guvernér centrální banky Jiří Rusnok ji včera předal do rukou jihlavské primátorky Karolíny Koubové. Mince je v prodeji taktéž od 5. října 2021.

Motivy jihlavských památek zdobí novou zlatou pětitisícikorunovou minci ČNB. Na lícní straně je vyobrazena postava anděla na nebesích z jihlavského kostela sv. Ignáce z Loyoly, který drží městský znak v jeho barokní podobě. Na rubovou stranu mince pak její autor Luboš Charvát umístil koláž architektonických památek městské památkové rezervace v Jihlavě.

Jedná se o druhé české město ztvárněné na zlaté minci ČNB z celkem desetidílného cyklu Městské památkové rezervace. Mince je od včerejška v prodeji, nominální hodnota mince 5 000 Kč není totožná s prodejní cenou. Ta je výrazně vyšší, aktuálně se pohybuje kolem 24 000 Kč a zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu zlata, umělecké ztvárnění a náklady spojené s výrobou.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok při včerejší slavnostní emisi předal zlatou minci věnovanou městu Jihlava do rukou primátorky Karolíny Koubové. „V případě Jihlavy nelze z pohledu centrálního bankéře nezmínit, že toto město vděčí za svůj dávný architektonický rozvoj mimo jiné bohatství získanému z těžby stříbra, která byla svého času doprovázena i vlastní ražbou mincí. S odstupem několika staletí má tedy Jihlava opět svoji minci, tentokrát ovšem ne ze stříbra, ale z kovu nejcennějšího,“ uvedl Jiří Rusnok.

Jde o atraktivní sběratelský nebo investiční artikl, ČNB vydává celkem 10 700 mincí ze zlata o ryzosti 999,9, z nichž je 3 100 kusů v běžném standardním provedení a 7 600 kusů špičkovém proof provedení. Ta se od sebe liší povrchovou úpravou a provedením hrany mince. Vyrazila je Česká mincovna, a. s., v Jablonci nad Nisou.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlava

Štítky mince, Jihlava, Česká národní banka, městská památková rezervace, Jiří Rusnok, Karolína Koubová, centrální banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrální banka vydala zlatou minci s motivy Jihlavy, v prodeji je od včerejška | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.