Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Ode dneška si připlatíme už i za drobné zboží z e-shopů mimo EU

Ode dneška si budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy, pokud budeme objednávat drobné zboží z e-shopů mimo Evropskou unii. Povinnost zaplatit daň z přidané hodnoty (DPH) se nově vztahuje i na zásilky s hodnotou nižší než 22 eur, což je zhruba 560 korun, které dosud byly od placení daně osvobozené. Změnu přinesla novela zákona o DPH přijatá v reakci na nové předpisy EU týkající se přeshraničního elektronického obchodu.

Do EU ročně dorazí z čínských e-shopů přes 150 milionů malých zásilek osvobozených od DPH. Podle údajů České pošty počet těchto drobných zásilek v ČR stoupá. V roce 2019 jich bylo 28 milionů, o rok dříve 25 milionů.

Toto zdražení mělo původně platit od července, český Parlament ho ale nestihl včas schválit. 

Příjemci menších zásilek z mimounijních obchodů nově musí podávat celní prohlášení výhradně elektronicky. Stejná povinnost se dosud vztahovala na zásilky v rozmezí od 22 do 150 eur. Elektronické celní prohlášení mohou občané podat prostřednictvím aplikace, kterou pro tyto účely připravila Celní správa ČR .

Příjemce zásilky může při podání celního prohlášení zastoupit například Česká pošta nebo zasilatelská služba. „Pokud bude daň z přidané hodnoty zaplacena v ceně zboží již na e-shopu, může elektronické celní prohlášení podat dopravce v jiném členském státě EU," uvedla mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová.

Toto nové opatření, které platí od dnešního dne, má za cíl přinést z výběru DPH až sedm miliard eur, což je v přepočtu182 miliard korun. A k tomu zároveň narovnat podnikatelské prostředí, protože tuzemské firmy i firmy z EU musejí odvádět DPH, pokud jí podléhají. Norma reaguje na nové předpisy EU týkající se přeshraničního elektronického obchodu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karolina Grabowska / Pexels | Zdroj ČTK

Štítky e-shop, nákup, DPH, zboží, Evropská unie, internetový obchod, Česká pošta, Parlament České republiky, Česko, Celní správa České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ode dneška si připlatíme už i za drobné zboží z e-shopů mimo EU | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.