Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Provedli nás životem, buďme s nimi, když ten jejich končí. Tak zní motto letošního Papučového dne

Také letos se organizace Sdílení zapojuje do Papučového dne. Dne, který hravou formou otevírá téma domácí hospicové péče. Přáním zaměstnanců domácích hospiců je, aby co nejvíce lidí, kteří si to přejí, mohli prožít závěr života ve svém domácím prostředí.

„Paní Věra má 62 let, dvě děti a pět vnoučat. Ráda o svou rodinu pečuje a radost ji dělá její zahrádka. S manželem si plánovali, že v důchodu začnou chodit do divadel a více si užívat života. Lékaři ji ale před půl rokem zjistili rakovinu tlustého střeva. Její poslední přání bylo zůstat doma až do úplného konce. A rodina se rozhodla toto přání splnit.“ To je jen jeden z mnoha příběhů, se kterými se denně setkávají zdravotníci v domácích hospicích.

V Telči se zavzpomíná na blízké osoby, které již s námi nejsou. Nebude to ale smutný večer, slibují pořadatelé

Asi každý z nás již ztratil nějakého blízkého a milovaného člověka. Jakousi vzpomínkou na ty nejbližší může být Vzpomínkový pochod s benefičním koncertem, který se bude konat v Telči 8. října. Akci již podruhé pořádá organizace Sdílení.

Většina lidí si přeje strávit své poslední chvíle doma. Ale jen malému procentu se to skutečně podaří. Důvodem je nedostatek informací. Paní Věře o mobilním hospici řekl její lékař. Ne všichni lékaři ale tuto možnost svým pacientům nabízejí. Podle výzkumu agentury Stem/Mark z roku 2013 si 80 % lidí přeje zemřít doma, ale pouze 20 % se to opravdu podaří. Nejčastěji lidé umírají v nemocnici (60%) nebo v ústavech dlouhodobé péče (9%). Samotné domácí hospice se rozhodly tyto statistiky změnit a pořádají již popáté osvětovou kampaň.

Na sebe papuče, vyfotit a sdílet 

Záštitu kampani Papučový den udělilo Ministerstvo zdravotnictví a Česká společnost paliativní medicíny. Další informace o kampani a mobilních hospicích se dozvíte na www.umiratdoma.cz.

V letošním roce se do kampaně zapojilo 26 mobilních hospiců z celé České republiky a společně se snaží informovat lidi o službách mobilních hospiců, které poskytují profesionální zdravotní a psychosociální služby umírajícím a jejich rodinám v domácím prostředí. Hlavními organizátory kampaně je Mobilní hospic Ondrášek a Fórum mobilních hospiců.

„Kampaň běžela během celého září a vyvrcholí Papučovým dnem ve středu 6. října 2021. Jedinečnost Papučového dne spočívá v tom, že se každý, kdo si ten den nazuje papuče, stává nositelem myšlenky umírání doma,“ popisuje ředitelka organizace Sdílení Michaela Čeřovská.

#papucovy den 

Sdílení o. p. s., Telč je komplexním průvodcem na cestě stářím a nemocemi. Jeho pracovníci pomáhají starým nebo vážně nemocným lidem radou, podporou, zdravotními a sociálními službami zůstat doma až do konce s rodinou.

Lidé se tak mohou do kampaně zapojit jednoduchou a veselou formou. Stačí si 6. října vzít papuče s sebou, vyfotit sebe či kolegy z práce a sdílet fotku na sociálních sítích. Aby se fotky dostaly mezi co největší počet lidí, pak je dobré označit je hashtagem #papucovyden.

Díky sdílení fotek v papučích tak pomáhají informovat své okolí o domácích hospicích.

Cílem je také získat pro hospice nové dárce. Práce domácích hospiců, vesměs menších lokálních neziskových organizací, totiž stojí na několika pilířích financování. A dárcovská podpora patří k těm velmi významným.

Ohodnoť článek

Foto Domácí hospic Jordán

Štítky hospic, papučový, den, pomoc, úmrtí, domácí, Sdílení, kampaň, rodina, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provedli nás životem, buďme s nimi, když ten jejich končí. Tak zní motto letošního Papučového dne | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.