Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zítra si nenakoupíme. Dnes proto ve velkých obchodech počítejme s většími frontami

Zítra nás čeká státní svátek, a to Den české státnosti. Tento svátek patří mezi ty, během nichž musí provozovatelé velkých obchodů zavřít. Lidé tak nenakoupí v hypermarketech či supermarketech. V provozu nebudou ani hobbymarkety a některá obchodní centra. Prodejci o tom zákazníky informují na webových stránkách, sociálních sítích nebo v akčních letácích. Dnes proto musíme počítat s větším počtem lidí v obchodech, kteří budou nakupovat.

Zákon o prodejní době se nevztahuje na obchody s prodejní plochou pod 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny ve zdravotnických zařízeních, ale také obchody v místech zvýšené koncentrace cestujících jako jsou letiště či nádraží. Například řetězec Billa tak bude mít v provozu obchody na Letišti Václava Havla a hlavním nádraží v Praze. „Otevřeny zůstanou také všechny čerpací stanice s konceptem Billa stop&shop," uvedla mluvčí společnosti Dana Bratánková. V případě sítě Albert bude fungovat prodejna v Českých Budějovicích na autobusovém nádraží v dopravně obchodním centru Mercury, sdělila firma.

Kdy zůstávají obchody uzavřené

1. ledna – Nový rok 
Na Velký pátek a Velikonoční pondělí
8. května – Den vítězství
28. září – Den české státnosti 
28. října – Den vzniku samostatného Československa
25. prosince – I. svátek vánoční 
26. prosince – II. svátek vánoční  
Kdy zůstávají obchody otevřené

1. května – Svátek práce
5. července - Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
6. července - Den upálení mistra Jana Husa
17. listopadu - Den boje za svobodu a demokracii

Globus bude mít kromě hypermarketů podle informací v letácích zavřené většinou také čerpací stanice a mycí linky, v některých městech budou čerpací stanice fungovat v samoobslužném režimu. Zákaz prodeje se nevztahuje na velkoobchody. Všechny své obchody bude mít tedy otevřené Makro, a to ve standardní provozní době.

Přístup obchodních center se liší. Většina jich bude v provozu, zavřené zůstanou obchody s plochou větší než 200 metrů čtverečních. Pražské centrum Palladium upravilo provozní dobu, obchody v něm otevřou klasicky v 9:00, zákazníky ale obslouží do 21:00 místo 22:00. Rychlá občerstvení budou v Palladiu fungovat od 9:30 do 21:00 a patro s restauracemi od 11:00 do 22:00. Zcela zavřené bude v Praze centrum Arkády Pankrác, lidé v něm budou ale moci navštívit atrakci Svět medúz.

Omezení prodeje o vybraných svátcích v prodejnách nad 200 metrů čtverečních platí od konce roku 2016. Velké obchody musejí zůstat zavřené na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince.

Podnikatelské svazy zákon o prodejní době opakovaně kritizují. Naopak odboráři usilují o rozšíření regulace na všech 13 svátků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky obchod, svátek, zavřeno, nákup, svatý Václav, obchodní centrum, Den české státnosti, Praha, Velikonoční pondělí, Letiště Václava Havla, Albert Česká republika, Jan Hus, Svátek práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zítra si nenakoupíme. Dnes proto ve velkých obchodech počítejme s většími frontami | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.