Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tip na výlet: Do Lipnice za známými reliéfy. Víte, jak vznikala Ústa pravdy, Bretschneiderovo ucho a Zlaté oči?

Lipnice nad Sázavou na Havlíčkobrodsku – to není jen hrad a spisovatel Jaroslav Hašek. Určitě pěkným výletem je i známý Národní památník odposlechu. Umělecká galerie v přírodě - Bretschneiderovo ucho, Ústa pravdy a Zlaté oči – je dostupná přímo z Lipnice nad Sázavou.

V zatopených žulových lomech u Lipnice nad Sázavou vytesala skupina mladých kameníků téměř třímetrový reliéf představující obří ucho, ústa a oči – na paměť špiclování za bývalých režimů.

Reliéfy přibývaly po roce 

Jako první z reliéfů bylo 23. června 2005 odhaleno Bretschneiderovo ucho. V průběhu následujícího léta přibyla v druhém lomu Ústa pravdy, jejich odhalení proběhlo 7. září 2006. Ve třetím lomu, opět po roce, byl v létě dokončen a odhalen 14. září 2007 poslední díl památníku s názvem Zlaté oči. V roce 2013, při příležitosti 130. výročí narození Jaroslava Haška, přibyla čtvrtá část památníku – Hlava XXII. Jeho název odkazuje na stejnojmenný román Josepha Hellera a stejně jako u předchozích částí je jeho autorem sochař Radomír Dvořák.

Ústa pravdy, zdroj: D. Kopecká 

Projekt památníku odposlechu zastřešil sochař Radomír Dvořák, na sochání se podílela skupina kameníků, včetně žáků Kamenosochařského střediska Lipnice nad Sázavou. Mecenášem památníku je Richard Hašek, vnuk spisovatele Jaroslava Haška.

Ve skále nad lomem je vytesán památník odposlechu – již zmiňované Bretschneidrovo ucho, nazvané podle tajného policisty z Haškova románu Dobrý voják Švejk. Třímetrový ušní boltec vytesala skupina mladých kameníků pod vedením výtvarníka Radomíra Dvořáka z Havlíčkova Brodu. Památník vznikal 3 měsíce, jediným investorem byl prý místní hajný, který sochařům věnoval láhev alkoholu. V hostinci U české koruny v Lipnici nad Sázavou visí na chodbě sádrový model ucha, který sloužil jako předloha.

Dvě hodiny, čtyři kilometry

V dalším lomu vznikla Ústa pravdy, která našla inspiraci v reliéfu Bocca della Verita, v jednom z kostelů v Římě. O rok později jako završení Národního památníku odposlechu přibyly Zlaté oči (Starý lom), na kterých pracoval Radomír Dvořák sám. 

Dobře značená trasa k Národnímu památníku odposlechu začíná u hostince U české koruny. Asi po jednom kilometru se značky rozdělují k jednotlivým reliéfům, protože se každý nachází v jiném lomu. Celá prohlídka zabere nejméně dvě hodiny času, ujdete celkem asi čtyři kilometry.

Na oběd k Haškovi 

Kromě známého hradu, který se majestátně tyčí nad městem, se v Lipnici můžeme zastavit v hospodě U České koruny, kterou najdeme v podhradí na náměstí. Zde Jaroslav Hašek v letech 1921 – 1923 psal Osudy dobrého vojáka Švejka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto D. Kopecká, Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy | Zdroj kudyznudy.cz, wikipedie

Štítky výlet, víkend, tip, Lipnice, Hašek, památník, ucho, ústa, oči, Zlaté oči, Jaroslav Hašek, reliéf, Lipnice nad Sázavou, Lipnica, Ústa pravdy, hospoda, Radomír Dvořák, okres Havlíčkův Brod, hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Do Lipnice za známými reliéfy. Víte, jak vznikala Ústa pravdy, Bretschneiderovo ucho a Zlaté oči? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.