Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ve věku nedožitých 67 let náhle zemřel automobilový závodník František Svoboda

Nadšence do automobilového sportu zasáhla smutná zpráva. Ve věku nedožitých 67 let, které by oslavil 13. září, náhle zemřel František Svoboda. Dlouholetý člen Autosport klubu Náměšť nad Oslavou, který byl u veřejnosti známý také jako šéf Restaurace Na Radostíně v Třebíči.

Automobily přitahovaly Františka Svobodu od malička. Poprvé se postavil na start ve svých 25 letech na Rallye Vítkov v Oblastním přeboru skupiny B. Tehdy startoval za TJ RH Třebíč se spolujezdcem Josefem Hudečkem na voze Lada VAZ 2103 ve třídě A1 do 1600 ccm.

Již za dva roky při startech v Přeboru ČR se spolujezdci Vlastimilem Porazilem a Jiřím Pražákem s vozem Lada VAZ 2106 se stal Přeborníkem ČR ve třídě A1 do 1600 ccm a postoupil do celorepublikového mistrovství.

Další úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Hned v roce 1982 se stal vícemistrem ČSSR ve třídě A do 1600 ccm. Od roku 1984 nově startoval za Motocross Klub Náměšť nad Oslavou s vozem Lada VAZ 2103 se spolujezdci Jaroslavem Endrychem a hlavně pak s Jiřím Pražákem až do roku 1987. K automobilovým soutěžím se vrátil v roce 2003 v Českomoravském poháru rally, posléze do Volného poháru. Startoval s  Toyotou Celica Turbo 4WD ve třídě A4. Spolujezdcem byl až do konce závodní činnosti v roce 2006 Jaroslav Kafoněk a startovali za tým Pivovar Dalešice. Nezapomenutelné byly jeho starty jako předjezdce s Ladou VAZ 2103 na Horácké rally, kdy spousty diváků přijíždělo na rychlostky s předstihem hlavně kvůli průjezdům Franty Svobody.

Šestašedesátiletý František Svoboda se věnoval také závodům automobilů do vrchu. Na start se poprvé postavil v roce 1984 na trati v Olšanech. Tam představil svoji novou zbraň, NSU Spider, který odkoupil od třebíčského závodníka Františka Votoupala. S tímto vozem projel téměř všechny vrchy v Čechách i na Slovensku. Startoval ve skupině C3, kde se umísťoval na stupních vítězů. Vrchařskou kariéru ukončil v roce 1993 druhým místem ve skupině při XI. Zámeckém vrchu na rodné trati v Náměšti nad Oslavou.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Motor Vysočiny | Zdroj Motor Vysočiny

Štítky František Svoboda, úmrtí, automobilový, závodník, rallye, Náměšť nad Oslavou, automobilové závody, Třebíč, Lada, Česko, Jiří Pražák, TJ SKP Gavin Třebíč, Pivovar Dalešice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve věku nedožitých 67 let náhle zemřel automobilový závodník František Svoboda | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.