Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kam zmizely vikýře na střeše jihlavské radnice? Po opravě dostanou vzhled z 18. století

Již několik týdnů se v Jihlavě opravuje střecha radnice na Masarykově náměstí. Práce jdou podle harmonogramu. Dobrou zprávou je to, že stavbu nepřerušily ani silné bouřky, které nás potrápily na začátku léta. Dokončení první poloviny střechy je plánováno na konec září.

Někteří kolemjdoucí se možná diví, kam zmizely vikýře ze střechy jihlavské radnice. Nejsou pryč však nadobro – po opravě budou vráceny zpět na své místo, a to dokonce v podobě z 18. století, aby stejně jako radniční hodiny připomínaly původní vzhled radnice.

„Vikýře byly dle očekávání vlivem zatékání tou nejpoškozenější částí střechy a musí být kompletně opraveny. Po dohodě s památkáři bude však jejich vzhled při opravě změněn – krytina bude opláštěna plechem, který bude natřený červenou barvou jako ostatní oplechování. Navrátíme se tak k historicky původnímu řešení,“ uvedl zastupitel města Jaroslav Huňáček ze společnosti Fortis, která vypracovala pro opravu střechy projektovou dokumentaci a podílela se i na dalších opravách budovy radnice, včetně velké rekonstrukce v roce 2004.

Po navrácení vikýřů na své místo budou natřena i dřevěná okna, avšak tmavší červenou, opět podle původního historického řešení. Na výsledek se budou moci kolemjdoucí podívat na konci srpna, kdy se vikýře na střechu radnice opět navrátí.

Jihlavané budou dočasně bez radničních hodin. Po opravě dostanou podobu z období první republiky

V týdnu, který je před námi, začnou zvenčí viditelné práce na opravě střechy jihlavské radnice na Masarykově náměstí. Jihlavané se tak budou muset asi měsíc obejít bez hodin na radniční věži.

Dokončení oprav první poloviny střechy radnice je naplánováno podle harmonogramu na konec září. „V současné době je již hotová výměna krytiny v horní části, spodní se dokončí již brzy. Postupně jsou dokončovány také práce spojené s opravou krovu, klempířské prvky včetně jejich nátěrů, byl také očištěn a chemicky ošetřen krov,“ jmenuje Aneta Hrdličková z jihlavského oddělení vnějších vztahů s tím, že druhá polovina střechy bude opravena v příštím roce.

„V průběhu oprav byly zjištěny pouze drobné problémy způsobené vlivem dešťů a bouřek, ale nic zásadního. Staveniště bylo vždy dostatečně zabezpečené a nedocházelo ani k pronikání dešťové vody,“ doplnil Miloslav Beneš, vedoucí oddělení správy budov magistrátu města.

Dohromady bude oprava střechy stát přes 3 miliony korun. Město požádalo o zařazení první letošní etapy opravy kulturní památky budovy radnice do Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón a má předběžný přislib dotace ve výši 500 tisíc korun.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky radnice, Jihlava, střecha, oprava, vikýř, historie, Fortis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam zmizely vikýře na střeše jihlavské radnice? Po opravě dostanou vzhled z 18. století | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.