Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Politické průtahy nesmí oddálit výstavbu pátého bloku v Dukovanech, říká náměstkyně hejtmana Hana Hajnová

Zástupci zhruba 130 obcí z Kraje Vysočina a Jihomoravského kraje z dvacetikilometrovém okruhu kolem Jaderné elektrárny Dukovany se minulý týden setkali v Horotovicích na pravidelné valné hromadě Energoregionu. Zazněly jisté obavy o dodržení termínů, dle ministra Karla Havlíčka se ale ty zásadní dodrží.

„Z pohledu obcí v našem regionu stále panuje obava z oddalování výstavby náhrady za dosluhující nejstarší dva bloky dukovanské elektrárny, děláme tak vše proto, aby obce i kraje dostávaly všechny informace, které mají vědět, aby nebyla narušena důvěra obcí v projekt, který má pro Českou republiku zásadní význam,“ uvedla náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina Hana Hajnová.

Podle informací vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka platí termín finálního výběru dodavatele stavby pátého bloku Jaderné elektrárny Dukovany v roce 2022. Následovat bude roční období pro doladění a podpis smlouvy s vybraným dodavatelem a zahájení stavby v roce 2029. Reálný je podle něj i nastavený termín spuštění nového bloku v roce 2036.  

„Nechceme stát v cestě stavbě nového zařízení, pokládáme se za dobré sousedy, ale vnímáme termínové problémy. Neřešíme, kdo je zavinil nebo kdo jejich původcem, zda za to může současná vláda nebo ty předcházející, ale obáváme se, že ohrožují a oddalují cílový stav. Nenapadáme provoz samotného zařízení, chceme stejně jako kraj znát perspektivu jaderné elektrárny. Naše současné argumenty se opírají o původní harmonogram, který jasně uvádí, že do poloviny letošního roku měly být podány nabídky potenciálních dodavatelů stavby,“ uvedl starosta Náměště nad Oslavou a předseda Energoregionu Vladimír Měrka.

Podle ministra Karla Havlíčka je rozhodnutí o výstavbě pátého bloku Jaderné elektrárny Dukovany už neměnné. „Nevěřím, že rozhodnutí něco může zvrátit. Odstupujeme od uhlí, což je správná strategie, ale musíme výpadek nahradit stabilními zdroji, kterými jsou jádro a přechodně i plyn s tím, že samozřejmě podporujeme i další obnovitelné zdroje. Tendr na budoucího dodavatele stavby byl už zahájen, tři potenciální dodavatelé už na materiálech pracují,“ doplnil Karel Havlíček.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil potvrdil, že tzv. nízkouhlíkový zákon, který je třeba přijmout oběma komorami Parlamentu pro vyhlášení tendru na Dukovany senát projednal. „Budeme zakázku stále sledovat, zda je vše řešené v termínech realizováno. Nejde tady jen o ekonomické hledisko, ale i o otázky ochrany životního prostředí, životní úrovně a předávání informací,“ upozornil Miloš Vystrčil.

Dana Drábová informovala, že SÚJB už vydal povolení u místění pátého i šestého bloku dukovanské elektrárny.  Úřad se připravuje na posouzení žádosti o povolení stavby, jejíž předložení se předpokládá investorem v letech 2026/2027. „Stávající bloky mají povolení k provozu, které není časově omezeno. Je však podmíněno řadou podmínek, nejzásadnější je hodnocení bezpečnosti, které musí být zpracováno v desetiletém intervalu. Dukovany mohou fungovat tak dlouho, jak budou bezpečné a ekonomicky výhodné. Jejich životnost se blíží až k 60 letům,“ popsala Dana Drábová.

Ohodnoť článek

Foto Jaderná elektrárna Dukovany | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Dukovany, jaderná elektrárna, pátý blok, diskuze, stavba, Karel Havlíček, Hana Hajnová, Jaderná elektrárna Dukovany, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Miloš Vystrčil, Dana Drábová, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Politické průtahy nesmí oddálit výstavbu pátého bloku v Dukovanech, říká náměstkyně hejtmana Hana Hajnová | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.