Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj Vysočina si prosadil přímou účast při výběru lokality pro úložiště. Stává se partnerem dotčených obcí v regionu

Před několika málo dny, v polovině července, schválila Vláda ČR aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR. Pro Kraj Vysočina obsahuje dokument hned několik důležitých pasáží, z nichž nejzásadnější je ta týkající se případného budoucího výběru finální a záložní lokality pro hlubinné úložiště vysoce radioaktivních odpadů a vyhořelého jaderného paliva.

„Kraj Vysočina jako jediný z krajů dotčených výběrem potenciální lokality pro úložiště radioaktivního odpadu zabojoval o svou přímou účast v procesu výběru a se svým požadavkem uspěl. Stává se tak rovnocenným partnerem obcí z obou lokalit na Vysočině, které prošly do takzvaného užšího výběru. Podařilo se nám tak naplnit první část programového prohlášení rady kraje, které bylo doslova do strategického rozvojového dokumentu propsáno. I další kroky Kraje Vysočina budu koordinovat se zástupci obou lokalit a měly by směřovat k vypořádání důvodných rizik s případným umístěním úložiště,“ uvedla náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje Hana Hajnová.

Vysočina se aktivně zapojila do připomínkování Politiky územního rozvoje. Našemu kraji se podařilo s ministerstvy mimo jiné vyjednat nejen účast krajských samospráv v procesu výběru finální a záložní lokality pro ukládání a skladování radioaktivních odpadů a vyhořelého jaderného paliva, která před touto aktualizací nebyla pro kraje explicitně definována, ale dále i přímo zapracovanou část řešící vymezení úseku vysokorychlostní tratě mezi Prahou a Brnem s napojením Jihlavy.

„Závaznost této prozatím poslední aktualizace se předpokládá na přelomu srpna/září 2021 v návaznosti na zveřejnění sdělení o schválení této aktualizace Politiky územního rozvoje ČR ve Sbírce zákonů v souladu s § 31 odst. 4 stavebního zákona,“ dodává mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Dvě zvažované lokality jsou na Vysočině

Až do loňského roku se v rámci celé ČR uvažovalo o 9 lokalitách, kde by v budoucnu mohlo být vybudováno úložiště radioaktivního odpadu. Nyní jsou to čtyři místa. Snížení počtu na čtyři lokality vloni v červnu schválila Rada Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) a v prosinci i vláda. V tomto zúženém seznamu zůstala na Vysočině vedle Hrádku i lokalita Horka na pomezí Třebíčska a Žďárska, lokalita Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku.

Obce, které jsou součástí zvažované lokality Hrádek na Jihlavsku, se úložišti společně již delší dobu aktivně brání. Jedním z argumentů, proč by na Hrádku úložiště nemělo být, je možné ohrožení pitné vody s odkazem na evropské rozvodí. Odvolávají se na to, že voda z jejich území odtéká do povodí vodárenských nádrží.

Lokalita Hrádek, která odmítá úložiště jaderného odpadu, má novou strategii na ochranu pitné vody

Lokalita Hrádek, která leží v okolí Čeřínku na Jihlavsku a je jedním z možných míst pro stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu, má nyní zpracovanou novou strategii. Ta by mohla pomoci ochránit národní zdroje pitné vody v dané lokalitě....

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lokalita (čertův) Hrádek

Štítky úložiště, jaderný, odpad, Kraj Vysočina, politika územního rozvoje, vláda, Horka, Hrádek, Česko, Hana Hajnová, Správa úložišť radioaktivních odpadů, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina si prosadil přímou účast při výběru lokality pro úložiště. Stává se partnerem dotčených obcí v regionu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.