Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Úklid po nedávné bouři zabere ještě minimálně měsíc

Předposlední červnovou noc se Jihlavou prohnala větrná smršť doprovázena silnou bouřkou a deštěm. Meteorologové vyhodnotili sílu větru jako nejhorší za posledních 15 let. Vyvrácené stromy a popadané větve ničily nejčastěji auta na parkovištích. Úklid zabere ještě minimálně měsíc a celková částka se může vyšplhat a do stovek tisíc korun.

Bezprostřední úklid po bouři zajistili dobrovolní i profesionální hasiči. Následný úklid na sídlištích zajišťují prostřednictvím Správy městských lesů pracovníci odboru životního prostředí.

„Hned druhý den po bouřce jsme začali systematicky mapovat celou Jihlavu, abychom si udělali představu o rozsahu škod a určili si priority. Mnoho podnětů nám přicházelo od strážníků městské policie i od občanů prostřednictvím aplikace Hlášení závad nebo telefonicky. Podněty občané oznamovali i přímo na Správu městských lesů. Všem občanům, strážníkům i kolegům ze Správy městských lesů, kteří se takto podíleli na mapování škod a závad patří veliký dík, nám jako správci veřejné zeleně  tato pomoc  velice usnadňovala práci.  Přesto i téměř tři týdny po bouři stále vyvstávají najevo nové události, které je třeba řešit,“ uvedla Martina Gregorová z odboru životního prostředí jihlavského magistrátu.

Nejvíce zasaženou oblastí byla podle dobrovolných hasičů ulice U Boroviny, kde bylo několik vyvrácených stromů, polámané sloupy veřejného osvětlení a strhané dráty elektrického vedení. Profesionální hasiči, kteří na celé Vysočině během této noci vyjeli přibližně 300 krát, uvádějí jako nejhorší jihlavskou ulici Na Kopci: „Situace byla vážná i v samotném krajském městě. Ve středu před šestou hodinou byly povolány dvě jednotky hasičů do ulice Na Kopci. Na parkovišti v ulici bylo poškozeno přibližně 20 vozidel od popadaných stromů a větví,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Petra Musilová.

Podle pracovníků odboru životního prostředí jihlavského magistrátu byl majetek poničen i na Ústředním hřbitově, k poškození auta došlo i v důsledku vývratu smrku na Štefánikově náměstí.

„Úklid škod po bouři zabere ještě minimálně měsíc. Dle možností město od popadaných stromů, větví a rozlámaných keřů postupně čistí pracovníci Správy městských lesů. Jednotlivé práce objednává dle stupně naléhavosti odbor životního prostředí jihlavského magistrátu,“ doplnila Martina Gregorová. Na úklidu se podílel také odbor dopravy, a to prostřednictvím Služeb města Jihlavy, jejíž pracovníci pomocí čistících strojů řešili drobné úlety na komunikacích.

Výskyt dalších událostí, jako jsou nebezpečně nakloněné stromy, nalomené  větve nebo další závady, můžete hlásit buď přímo na odbor životního prostředí (kontakty zde), případně prostřednictvím Hlášení závad, které lze najít na adrese zavady.jihlava.cz.

Hasiči na Vysočině měli od úterního večera kvůli počasí přes 200 výjezdů, hlavně kvůli odstraňování popadaných stromů. Bouřky omezily i železniční dopravu, vlaky kvůli poruše vedení nejezdí na několika úsecích na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku....

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, bouře, úklid, bouřka, strom, životní prostředí, Kraj Vysočina, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úklid po nedávné bouři zabere ještě minimálně měsíc | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.