Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na olympiádě v Japonsku bude náměstek primátorky Petr Ryška reprezentovat i Jihlavu

Náměstek primátorky Jihlavy Petr Ryška je jako předseda Českého svazu plaveckých sportů i členem Českého olympijského výboru. Z této své pozice odlétá ve dnes na Letní olympijské hry do Tokia.

Jak letošní LOH ovlivňuje koronavirus?
Letošní Hry budou opravdu výjimečné a specifické a nikdo ještě pořádně neví, jak to bude probíhat, protože Japonci docela často mění podmínky. Ale je jasné, že budou ovlivněny hodně, zejména nepřítomností diváků a celková atmosféra bude trochu jiná právě kvůli karanténám, různým omezením pohybu a další legislativě a administrativě, která s tím bude spojená.

Těšíte se, i když to bude komplikované?
I když bude olympiáda hodně specifická, určitě se těším, pořád je to největší sportovní svátek a vlastně jediná možnost vidět tyto sportovce pohromadě. Bohužel sportovci si nebudou moci fandit navzájem, nemohou navštěvovat ostatní sportoviště a každý ten sport bude trochu izolován od ostatních.

Už teď se musíte vyrovnat s přísnými bezpečnostními opatřeními?
Už příprava odletu je pro všechny sportovce a členy realizačního týmu komplikovaná. Musím si stahovat různé aplikace, do kterých nahrávám a sleduji svůj zdravotní stav. PCR test si musím dělat opakovaně už 14 dní před odletem. A samozřejmě i v průběhu pobytu bude každý sportovec a účastník olympiády každý den testován. Co vím, tak jen procedura na letišti trvá čtyři hodiny.

Jak se vám líbí slavnostní nástupní kolekce?
Mně se osobně se líbí moc. Když jsem ji poprvé viděl na obrázcích, tak jsem si nebyl úplně jistý. Ale v okamžiku, kdy jsem si ji oblékl, tak mi přijde velmi pohodlná s velmi příjemnými a kvalitními materiály a musím říct, že i celkově je velmi hezká.

Bude vůbec slavnostní zahájení? Sejde se aspoň český tým?
Celý tým se nesejde určitě. Nástupní kolekci obdrželi jen ti, kteří na zahájení skutečně budou. Tam budou jen sportovci a co se týká ostatních, tam je to omezeno, budou tam jen někteří.

Budete v Japonsku reprezentovat i Jihlavu?
Nesouvisí to s mojí prací, kterou mám na radnici, takže si beru dovolenou a letím tam primárně jeko předseda plaveckého svazu a to je spíš taková sportovní diplomacie. Ale zajímá mě to i z toho pohledu, že na příští čtyři roky jsem jako předseda svazu zároveň zvolen jako člen realizačního týmu české plavecké reprezentace. Jako takový budu mít nějaké rozhodovací pravomoci co se týká projektů už třeba na Olympijské hry 2024 v Paříži. Proto si chci nějaké věci okoukat, zjistit a připravit se na to. Co se týká Jihlavy, je určitě dobré, když na pozicích, na kterých jsem já, někdo z Jihlavy je, protože město je v tom sportovním světe bráno trochu lépe.

Co ve volném čase? Jaké další sporty budete chtít navštívit?
Mám určitě zájem navštívit i další sporty, především se chystám na kanoistiku, ať už vodní slalom nebo rychlostní. Rád bych na tenis, určitě chci navštívit zápasy naší basketbalové reprezentace a když to vyjde, tak ještě něco dalšího.

Má české plavání šanci na medaili?
Šance je vždycky, ale když se budu dívat realisticky, tak věřím, že budeme mít umístění do osmého místa.

A koho z dalších českých sportovců tipujete na medaili?
Velkou šanci na medaili mají kanoisté, jak rychlostní, tak slalomáři, pak určitě ještě tenisté. Velkým želízkem je lezec Adam Ondra, věřím, že v dobré světle se předvede i jihlavský rodák Lukáš Krpálek. Medaile měli vždycky i střelci nebo atleti, doufám, že se to bude opakovat.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Petr Ryška, olympiáda, rozhovor, Jihlava, olympijské hry, Japonsko, Letní olympijské hry, Český olympijský výbor, Tokio, sport, Letní olympijské hry 2024, Lukáš Krpálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na olympiádě v Japonsku bude náměstek primátorky Petr Ryška reprezentovat i Jihlavu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.