Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Hospodáři z Vysočiny dostanou 3,5 milionu korun za škody způsobené chráněnými zvířaty. Nejvíce se činily vydry

Na Vysočině žádají hospodáři nejvíc náhrad za škody způsobené na rybách chráněnými vydrami říčními. V letošním prvním pololetí kraj vyplatil 57 žadatelům přes 1,8 milionu korun. Celkové náhrady škod způsobených zvláště chráněnými živočichy v tomto kraji od ledna do konce června mírně převýšily 2,5 milionu korun. Kromě vyder se týkaly kormoránů velkých a v jednom případě i bobrů evropských. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil kraj na svém webu.

Za škody po kormoránech kraj v letošním prvním pololetí vyplatil chovatelům ryb 617 tisíc korun a za škody po bobrech 11 500 korun.

Chránění bobři podle ochránců přírody kdysi v tomto kraji žili, ale byli vyhubeni. Teď se v tomto území znovu rozšiřují. Podle krajské statistiky dostal první žadatel z Vysočiny náhradu za škody po bobrech před deseti lety, bylo to 64 400 korun. Další peníze kraj kvůli bobrům vyplácel až od roku 2017. Nejdřív dostával jednu žádost ročně, minulý rok poprvé dvě. Celková náhrada za škody po bobrech ale vloni i tak byla jen okolo 10 tisíc korun.

V letošním prvním pololetí hradil kraj škody způsobené bobry na řece Sázavě v Perknově u Havlíčkova Brodu, další podaná žádost o náhradu se týká Dašovského potoka u Štěměch na Třebíčsku. Podle údajů kraje jde hlavně o škody na dřevinách.

Peníze na škody způsobené vybranými zvláště chráněnými živočichy dostává kraj od státu, žádat o ně mohou podnikatelé i fyzické osoby. Náhrady mají mírnit konflikty mezi zájmy ochrany přírody a vlastníky pozemků, rybníků nebo chovaných zvířat.

Vloni za celý rok převzalo 92 žadatelů z Vysočiny 3,5 milionu korun, vyder se týkaly přibližně ze čtyř pětin. V roce 2019 se náhrady za škody způsobené chráněnými živočichy na Vysočině přiblížily ke třem milionům korun, dostalo je 89 hospodářů. Jde zatím o jediný rok, kdy kraj platil i za škodu způsobenou vlkem. Podle dřívějších údajů šlo o 15 tisíc korun za zabité dobytče v okolí Telče na Jihlavsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mujchlupac.cz

Štítky ČR, příroda, správa, Vysočina, Kraj Vysočina, živočichové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hospodáři z Vysočiny dostanou 3,5 milionu korun za škody způsobené chráněnými zvířaty. Nejvíce se činily vydry | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.