Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kůrovcová kalamita zpomalila, cílem je do konce roku zalesnit polovinu holin

Kůrovec je v posledních letech velice často skloňovaným slovem, které výrazně rezonovalo i na prvním letošním jednání kalamitního štábu. Diskuze se vedla zejména o dosavadním a dalším předpokládaném vývoji kůrovcové kalamity v kraji.

Jednání proběhlo na konci června za účasti hejtmana Kraje Vysočina Vítězslava Schreka, zástupců Lesů ČR, soukromých vlastníků lesa, státní správy lesů všech stupňů, Lesní ochranné služby a zpracovatelským firem společně s vedením Kraje Vysočina. 

Budoucí průběh kůrovcové kalamity v Kraji Vysočiny ovlivní celá řada faktorů, mimo jiné kůrovcový základ z loňského roku, průběh letošního počasí i přístup jednotlivých vlastníků lesa ke zpracování kůrovcem napadených stromů.

„Letošní rok není prozatím tak extrémní jako roky předchozí a dává lesům šanci na zpomalení kůrovcové kalamity. Situace je příznivá i co do personálních a technických kapacit na zpracování nahodilých těžeb. Došlo k výraznému růstu cen, za které jsou jednotlivé sortimenty dříví obchodovány. To dává možnost realizovat s kladným výsledkem těžby i v mladších, kůrovcem poškozených porostech. Této situace je třeba využít a pustit se do zpracování suchých porostů. Jejich odstraněním se zároveň stane pohyb v našich lesích jak pro veřejnost, tak i pro vlastníky samotné, bezpečnější,“ dodává náměstek Lukáš Vlček.

Kromě situace s kůrovcem byla řešena celá řada dalších aktuálních problémů. Diskutována byla potřeba oprav lesní cestní sítě po proběhlých kalamitních těžbách, zalesňování rozsáhlých kalamitních holin a s tím související nedostatek sadebního matriálu. Ředitel odboru hospodářské úpravy a ochrany lesa Ministerstva zemědělství Václav Lidický komentoval aktuální dotační politiku státu v oblasti lesního hospodářství, ale i její připravované změny.

Zástupci majetku Kinských a Lesního družstva Přibyslav prezentovali okruhy problémů, se kterými se aktuálně potýkají. Situaci v ochraně lesa nejen na Vysočině, ale průřezem České republiky komentoval zástupce Lesní ochranné služby. Aktuální situaci ale i prognózu dalšího vývoje cen za jednotlivé sortimenty předložil zástupce dřevozpracujícího průmyslu.

Na území Kraje Vysočina bylo k 1. lednu 2021 v lesích v majetku státu cca 7,5 tisíc hektarů holin. Cílem je v letošním roce provést zalesnění větší poloviny z nich. Při jarním zalesnění bylo použito cca 30 druhů dřevin, přičemž 34% zastoupení měl smrk, 22% buk a 19% dub.    

Ohodnoť článek

Autoři | Foto enmag.cz

Štítky kůrovec, kalamita, Vysočina, lesy, les, těžba, Kraj Vysočina, kůrovci, Vítězslav Schrek, Lesy České republiky, Lukáš Vlček, Ministerstvo zemědělství České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kůrovcová kalamita zpomalila, cílem je do konce roku zalesnit polovinu holin | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.