Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlavská radnice má opět hodiny. Ciferník kopíruje podobu z 18. století

Na věži jihlavské radnice na Masarykově náměstí jsou po měsíci opět hodiny. Ciferník je na černém podkladu se zlatými ornamenty, má zlaté číslice i rafičky. Tato „staronová“ podoba hodin kopíruje podobu konce 18. století.

Když se před měsícem sundával ciferník z věže jihlavské radnice, bylo ještě v plánu jej repasovat a vrátit ve stejné podobně na své místo. Pod ním se však ukázal ještě starší ciferník, na kterém Jihlavané zjišťovali čas před dvěma stoletími. Zástupci města se proto rozhodli repasovat starší verzi hodin, a navrátit tak centru města podobu z konce 18. století.

„Nové“ hodiny popohání radiový stroj, který díky vzdálenému signálu zaručuje vždy přesný čas. Moderní technologie je však schovaná za pohledem do historie. Renovaci hodin se věnovala specializovaná společnost L. Hainz, která se stará například také o Staroměstský orloj.

Oprava vyjde na tři miliony korun 

„Hodiny se změnily pravděpodobně na začátku 90. let minulého století, a to kvůli čitelnosti. Nový kruhový ciferník z devadesátek však degradoval architektonickou hodnotu této stavby. Jsem rád, že se tato dobrá věc podařila a jihlavské radniční hodiny zase mají svojí původní podobu,“ uvedl zastupitel města Jaroslav Huňáček ze společnosti Fortis, která vypracovala pro opravu střechy projektovou dokumentaci a podílela se i na dalších opravách budovy radnice, včetně velké rekonstrukce v roce 2004.

Hodiny a radniční věž se začaly opravovat na konci dubna, a to v rámci opravy střechy jihlavské radnice, která potrvá až do příštího roku. „Oprava celé střechy proběhne v několika etapách, nejprve se v letošním roce stavebníci zaměří na výměnu krytiny v přední části směrem do Masarykova náměstí, v příštím roce se opraví zadní část směřující do dvorního traktu,“ dodává Aneta Hrdličková z jihlavského oddělení vnějších vztahů.

Oprava bude stát přibližně tři miliony korun a bude podpořena dotací z programu regenerace městských památkových rezervací ministerstva kultury.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky hodiny, věž, radnice, ciferník, oprava, historie, renovace, Jihlava, střecha, Fortis, Staroměstský orloj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská radnice má opět hodiny. Ciferník kopíruje podobu z 18. století | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.