Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Investice 300 milionů na dostavbu Vysočina Arény? V Novém Městě na Moravě proti ní podepsalo petici 1374 lidí

Petici kritizující chystanou dostavbu a revitalizaci novoměstského sportovního areálu Vysočina Arény podepsalo 1374 lidí. Vyplývá to z údajů, které na webu zveřejnila novoměstská radnice. Investice do Vysočina Arény zhruba za 300 milionů korun připravuje Sportovní klub. Zastupitelé Nového Města na Moravě budou v pondělí projednávat návrh memoranda o spolupráci se Sportovním klubem, k němuž by se měl připojit i mikroregion.

"Tam jde o to, že musíme dát souhlas s tím projektem a za jakých podmínek jsme ochotní na něm spolupracovat," řekl starosta Michal Šmarda (ČSSD) k chystanému jednání zastupitelstva. Zároveň uvedl, že připomínky v petici považuje z větší části za rozumné a text memoranda na ně reaguje.

Předmětem třísetmilionové investice do Vysočina Arény bude například stavba tribuny E, která se doposud dočasně montovala z trubek. Zahrnovala by i zázemí pro sportovce se společenskou místností, posilovnou, šatnami a také ubytovacími jednotkami. Dále půjde o krytou střelnici která by v době velkých akcí posloužila jako tiskové středisko. Součástí plánů jsou mj. i nové komentátorské buňky, sociální zázemí pro návštěvníky, další servisní buňky nebo garáže pro techniku a také vylepšení osvětlení stadionu a tratí nebo optických a datových sítí.

Studii přestavby Vysočina Arény představili zástupci novoměstského Sportovního klubu zastupitelům v dubnu. Podle petice je tento záměr dalším posunem ke komerčnímu sportovnímu centru pro akce vrcholového sportu. "Přinese omezení přístupu doposud volně přístupných lokalit a sportovních aktivit veřejnosti, zejména mládeže," uvedli mimo jiné v textu.

Za vznikem petice podle webu města stojí i bývalí a současní členové Sportovního klubu, včetně horolezce Radka Jaroše. "Nejsme proti sportu, v žádném případě, jsme všichni sportovci. Naopak nám vadí, že to neslouží sportování veřejnosti," řekl Radek Jaroš. Na lyžování se do Vysočina Arény podle něj veřejnost skoro nedostane a dobrá není ani údržba stop pro běžkaře v okolí. "Já jsem hrdý Novoměšťák a jezdím lyžovat do Jeseníků, do Jizerek anebo do Žďáru," řekl Jaroš. Stavby arény pro tisíce diváků jsou podle něj využité nejvýše několikrát za rok. Kdyby opadl zájem o biatlon, zůstala by tam betonová monstra, uvedl mezi dalšími námitkami.

Podle studie, která byla také zveřejněná na webu města, má připravovaná dostavba a revitalizace Vysočina Arény mimo jiné zajistit, aby areál odpovídal nynějším požadavkům na zajištění vrcholových mezinárodních akcí. Plánované investice za 300 až 320 milionů korun bez daně by podle studie měly být ze 70 až 90 procent hrazené ze státního rozpočtu. Spolufinancování podle studie předpokládá Sportovní klub z rozpočtu kraje, případně města.

"Pokud se chceme dlouhodobě udržet v tom pelotonu významných pořadatelů, tak je to pro nás nezbytný krok, který ovšem nejsme schopni absolvovat bez souhlasu města a nejsme ho schopní ani absolvovat bez zásadního financování ze strany státu," řekl předseda Sportovního klubu Jiří Hamza v dubnu zastupitelům města. Pokud by se záměr uskutečnil, bylo by podle něj zázemí Vysočina Arény vyřešené nejméně do roku 2035.

Rekonstrukci areálu by chtěl Sportovní klub podle studie dokončit v roce 2023. V únoru 2024 bude Nové Město na Moravě hostit biatlonové mistrovství světa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vysočina Aréna

Štítky ČR, správa, sporty, Nové Město na Moravě, Kraj Vysočina, sportovní klub, petice, Radek Jaroš, sport, Michal Šmarda, ČSSD, Jiří Hamza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Dressler

Skutečně nemá stát v současné situaci naléhavější využití pro 300 milionů než je sportovní areál pro pár desítek vrcholových sportovců, vzhledem k vývoji klimatu brzy neprovozovatelný?

Neděle, 20. června 2021, 19:56Odpovědět

Investice 300 milionů na dostavbu Vysočina Arény? V Novém Městě na Moravě proti ní podepsalo petici 1374 lidí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.