Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Sečení v Jihlavě jede na plné obrátky. Kytky z luk nechte broučkům, žádá Katarína Ruschková z magistrátu

Už více než měsíc v Jihlavě a jejích místních částech probíhá sečení zeleně, které bude plynule pokračovat, s ohledem na počasí, až do podzimu. Kolik lidí se o seč stará? O jak velkou výměru je třeba se každý rok starat? Jak je to s květnatými loukami, které se v několika uplynulých letech v Jihlavě objevily a těší se zájmu mnoha obyvatel? Nejen kolem těchto otázek se točil rozhovor s vedoucí oddělení životního prostředí jihlavského magistrátu Katarínou Ruschkovou.

Kdo se vlastně stará o údržbu zeleně se v Jihlavě a místních částech?

Údržbu zeleně pro město zajišťuje Správa městských lesů.

Jak vypadá aktuální plán sečení v krajském městě? 

První seč je dokončena po celém městě, na mnoha místech už proběhla i druhá seč. Teď už začneme plochy diferencovat podle typu trávníku. Například Smetanovy sady, Jánský kopeček či Keťásek musí být před akcemi, které se zde chystají, nutně posečené.

Je možné časově vymezit, kdy sečení probíhá? Je jasné, že to záleží hlavně na počasí. Dá říct, že se seče od května do září? Října? 

Začínáme na konci dubna nebo na začátku května - podle počasí. Poslední seč, opět podle průběhu počasí, probíhá v říjnu společně se sběrem opadaného listí.

Povolává město na sečení zeleně nějaké brigádníky? Nebo si vystačí s běžným personálem?

Protože tuto činnost zajišťuje pro město Správa městských lesů, je zcela v jejich kompetenci si to personálně zajistit. Je to ale sezónní práce, posekat 230 ha trávníků mnohdy ve velmi složitém terénu není jednoduché, takže by to pouze se stabilními pracovníky nebylo možné zvládnout a část prací je tedy prováděna subdodávkou.

Je zmapováno, o jakou celkovou výměru se město, co se sečení týče, stará? 

Celkové plochy trávníků ve městě jsou více než 230 hektarů.

V Jihlavě se během posledních let rozšířily květnaté louky. Na kolika místech je lze obdivovat?

První květnatá louka byla vyseta již před víc než deseti lety na Březinkách, další pak vznikla u památníku Klíčů u řeky, nejnovější máme v Handlových dvorech. U porostů, kde je vyšší podíl dvouděložných kvetoucích rostlin a kde je žádoucí, aby se zde tyto rostliny rozmnožily, se snažíme podpořit jejich vysemeňování změnou režimu sečení.

Je v plánu nějaká nová lokalita, kde se taková louka objeví? 

Další květnatá louka by mohla vzniknout v páse, který se chystáme realizovat i s výsadbou stromů letos na podzim poblíž křížku u Skalky.

Jak je to s vandaly u těchto květnatých luk? Berou si lidé květiny do vázy, nebo jsou vzorní a nechávají je na svém místě?

Občas si někdo kytičku natrhá, pokud to je pár kopretin, tak to moc nevadí, je ale potřeba, aby tam vždy zůstalo něco pro hmyz. Kdyby to tak ale udělal každý, moc by tam toho nezůstalo, tak moc prosím, nechte kytky broučkům. Lidé si občas ale trhají kytičky i na záhonech letniček z přímého výsevu. Tady už to vadí víc, navíc zde kvetou druhy květin, které nejsou k trhání či řezu vhodné a kytička tedy nevydrží ani cestu domů. Takže pak nejen že se tou krásou netěší ten, kdo ji utrhal, ale navíc sejí nemůžou těšit ani ostatní.

Ohodnoť článek

Foto Katarína Ruschková

Štítky sečení, tráva, zeleň, Jihlava, louka, údržba, Katarína Ruschková, rozhovor, květiny, květnatá louka, trávník, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sečení v Jihlavě jede na plné obrátky. Kytky z luk nechte broučkům, žádá Katarína Ruschková z magistrátu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.