Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Noc kostelů na Jihlavsku nabídne módní přehlídku a koncerty. Na Vysočině se zapojí 38 modliteben

Už tento pátek 28. května se po celém Česku bude konat Noc kostelů. Pozadu nezůstane ani Kraj Vysočina, kde se do akce zapojí celkem 38 chrámů a modliteben hned ve 20 městech a obcích. Na Jihlavsku lze jmenovat třeba Jihlavu, Brtnici, Dolní Cerekev nebo Telč. Někde připravují farnosti na tento pátek program samostatně, jinde bude zčásti ekumenický.

Netradiční program nabídnou třeba v Novém Městě na Moravě, tam se lidé mohou zúčastnit skládání papírových vlaštovek a jejich instalace na nádvoří Horácké galerie, prohlídky sgrafit na katolickém kostele svaté Kunhuty nebo si připomenout dávné příběhy u evangelického kostela. „Děti chystají takové krátké divadelní kousky z historie evangelíků tady na Vysočině," řekl Ondřej Ruml, farář sboru Českobratrské církve evangelické k jednomu z bodů programu. Sbor také organizuje koncert písničkáře Karla Vepřeka.

V Jihlavě si lidé mohou v pátek prohlédnout pět kostelů nebo kaplí. Konkrétně se k Noci kostelů připojí jihlavský kostel apoštola Pavla, kostel Ducha Svatého, kostel svatého Ignáce, kostel svatého Jakuba Většího a kostel svatého Kříže. V Třebíči budou přístupné tři kostely, v Havlíčkově Brodě pak čtyři. Zde se konkrétně otevře kaple v areálu nemocnice, kaple Svatého Kříže v parku a kostel svatého Vojtěcha. V havlíčkobrodském děkanském kostele Nanebevzetí Panny Marie začne program v 17:00 zpěvem z ochozu věže. Následovat budou individuální prohlídky kostela i varhan, mše nebo varhanní koncert. Společná ekumenická modlitba bude na náměstí od 21:00. „S tím, že se budeme modlit za město, za stát," řekl děkan Oldřich Kučera.

Noc kostelů, při které se otevírají brány kostelů, chrámů a modliteben ve večerních a nočních hodinách, bude 28. května. V letošním ročníku je aktuálně přihlášeno 1223 kostelů a modliteben.

Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla ve Vídni, kde se v roce 2005 uskutečnila první Noc kostelů. V roce 2009 podle organizátorů akce překročila hranice a otevřely se také kostely a modlitebny na několika místech v Česku.

Měnící se opatření proti epidemii podle Kučery trochu přípravy letošní Noci kostelů ztížila. „Ale tým, který to má na starost, má mnohaletou zkušenost a je také tvořen lidmi, kteří se pohybují ve zdravotnictví, takže problém s tím nějaký větší neměl," řekl. Aktivity, u nichž by se lidé více potkávali, jsou tentokrát vynechané. „Jako je prohlídka věže, protože je tam úzké schodiště," uvedl děkan.

Co nabídnou obce na Jihlavsku? 

Pozadu nezůstanou v pátek ani menší obce. Například v Dolní Cerekvi na Jihlavsku, kde první program startuje v 18 hodin, se zájemci během malé módní přehlídky dozví, co si obléká kněz a prostřednictvím divadelního představení si připomenou stvoření světa. Program vyvrcholí ve 21 hodin, kdy návštěvníci kostela sv. Maří Magdalény společně zazpívají Panně Marii, protože právě jí patří měsíc květen.

Brtnický kostel bl. Juliány z Collalta nabídne výstavu fotografií Jany Navaříkové. Program nabídne také promítání filmu či poslech meditativní hudby.

Míst se podle webu www.nockostelu.cz otevře na Vysočině méně než před epidemií. Během Noci kostelů v roce 2019 bylo v tomto kraji možné navštívit přes 60 kostelů a modliteben.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Noc kostelů | Zdroj Noc kostelů

Štítky Noc kostelů. program, víra, Vysočina, kostel, Noc kostelů, Kraj Vysočina, okres Jihlava, koncert, Česko, Jihlava, Dolní Cerekev, Telč, Brtnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noc kostelů na Jihlavsku nabídne módní přehlídku a koncerty. Na Vysočině se zapojí 38 modliteben | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.