Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Čapí rodina přišla při dopravní nehodě o tátu, pět zachráněných čápat odchová jiný pár

V závěru minulého týdne se ve Valči na Třebíčsku odehrála unikátní záchranná akce. Tamější čapí rodina přišla při dopravní nehodě o tátu a v ohrožení života se tak ocitla čtyři sotva vylíhlá ptáčata a jedno vejce. Na jejich záchraně podíleli jak pracovníci záchranné Stanice Pavlov, tak profesionální hasiči Kraje Vysočina.

Záchranná akce se udála okamžitě potom, co se zjistilo, že u Valče se stala dopravní nehoda, při které uhynul čáp. „Místní věděli, že jde o čápa z komína na dohled od zámku, kde na něj čeká čápice a několik mláďat, proto kontaktovali naši záchrannou stanici a my jsme začali situaci okamžitě řešit,“ popisuje Monika Brothánková, PR pracovnice Stanice Pavlov. Jde totiž o to, že čápata vždy krmí táta čáp a čápice je zahřívá. Bez táty by tak neměla šanci přežít.

Nakonec přijeli na pomoc profesionální hasiči, kteří společně s Jiřím Kořínkem ze stanice vystoupali plošinou až ke komínu a bezpečně vyzvedli čtyři sotva vylíhlá čápata a jedno vejce. Ve stanici je o ně náležitě postaráno, čápátko se vylíhlo v noci na neděli 23. května.

„Aktuálně se domlouváme s dobrovolníky – ornitology, kteří čápy po celé Vysočině kroužkují, že by vytipovali místa a podstrčili čápata ve vybraných hnízdech jiným čapím párům, aby je odchovaly,“ doplňuje Monika Brothánková.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jaroslav Loskot, Stanice Pavlov

Štítky Valeč, čápi, záchrana, dopravní nehoda, rodina, Valča, Pavlov, okres Třebíč, Kraj Vysočina, Jiří Kořínek, vejce, hasič

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čapí rodina přišla při dopravní nehodě o tátu, pět zachráněných čápat odchová jiný pár | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.