Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihlava plánuje na Šacberku hornický skanzen. Bude dostupný pěšky nebo povozem taženým koněm či oslem

Jihlavští zastupitelé na svém úterním zasedání debatovali také o plánu vytvořit hornický skanzen, který by připomínal slavnou historii dolování stříbra v Jihlavě. Měl by se nacházet na vrchu Rudný, jemuž se také říká Šacberk. Součástí záměru je otevření přístupu do šachty sv. Jiří a vytvoření malého rybníka, jehož voda by měla později pohánět repliky středověkých strojů na zpracování rudy. Výsledkem několikaletých snah by mělo být vytvoření malého skanzenu, který ale bude mít velký význam nejen pro Jihlavu, řekl náměstek primátorky Martin Laštovička (za KDU-ČSL).

„Nám se říká matka horních měst, všechna hornická města nás tak berou a my nemáme zpřístupněný jediný středověký důl," řekl Martin Laštovička. Lokalitou na vrchu Rudný, okolo něhož kdysi bylo velké hornické sídliště, už vede hornická naučná stezka. Šachta je podle náměstka kulturní památkou.

Prvním krokem bude vytvoření malé nádrže, do níž poteče důlní voda. Jihlavští zastupitelé na nádrž v úterý uvolnili 4,5 milionu korun. Město na ni ještě požádá o dotaci ministerstvo zemědělství. „Když uspěje, začne stavba zřejmě příští rok,“ uvedl mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk. Dotace by Jihlava podle náměstka chtěla získat i na další aktivity spojené se vznikem skanzenu.

Jihlava byla nejstarším královským horním městem v českých zemích, bohaté stříbrné žíly byly tam objeveny v první polovině 13. století. Hornická činnost se ve městě a jeho okolí provozovala s přestávkami do roku 1781.

Zastupitelka Lenka Mikletičová z koaličního Fóra Jihlava na úterním zasedání zastupitelstva mluvila o tom, že lidé z Jihlavy - Lesnova považují některé dopady záměru za problematické. Podle nich tam budou vykáceny poslední zbytky lesa a nová nádrž může uškodit tamnímu mokřadu.

Parkování poblíž sjezdovky 

Podle náměstka bude v území pořád dost vody, protože bude vytékat i z otevřených důlních děl, počítá se tam také s výsadbou nového lesa. Lidé v Lesnově se podle náměstka nemusí bát ani toho, že tam po otevření skanzenu budou přijíždět auta nebo autobusy. Návštěvníci by měli parkovat na jiné straně, na parkovišti poblíž lyžařské sjezdovky. Do skanzenu budou chodit pěšky nebo by je tam měl vozit nanejvýš povoz tažený koněm nebo oslem. „Určitě to negativně nezatíží život Lesnova," řekl Laštovička k záměru.

Se stavbou rybníka by měly začít práce na otevírání ústí šachty a její odvodňovací štoly. Štolou pak budou lidé procházet, aby mohli nahlédnout do nasvícené šachty, pro niž se kromě sv. Jiří používá pojmenování sv. Trojice. Následovat by postupně mělo osazení technologií používaných na zpracování rudy asi ve 14. století, od drtičů rudy po malou tavicí pec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj ČTK

Štítky hornický, skanzen, Jihlava, Rudný, Šacberk, stříbro, dolování, historie, památka, turismus, Rudný (Jihlavské vrchy), KDU-ČSL, nádrž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava plánuje na Šacberku hornický skanzen. Bude dostupný pěšky nebo povozem taženým koněm či oslem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.