Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jihlava jako na dlani. Věž kostela sv. Jakuba se po 4 letech otevřela návštěvníkům

Čtyři roky lidé v Jihlavě nemohli na ochoz věže kostela svatého Jakuba v Jihlavě. Důvodem byly rozsáhlé opravy střechy středověkého krovu kostela. Ochoz, který nabízí krásné pohledy na Jihlavu a blízké okolí, byl nyní opatřen bezpečnostní sítí. Návštěvníci věže kostela si také určitě všimnou nového osvětlení a opravených omítek.

Návštěvníci věže kostela, kteří budou mířit na vyhlídku, si mohou odpočinout na mezipodestách, kde jsou nyní vitríny s vystavenými artefakty, které se našly během čtyřletých oprav. „Lidé se během prohlídky arfefaktů mohou na mezipodestách aspoň vydýchat,“ uvedl s úsměvem Norbert Dostál, který měl opravy kostela na starosti.

Během výstupu na ochoz kostela mohou lidé nahlédnout i do malého bytu věžného.

Opravy za 500 tisíc korun 

„Hlídal z ochozu město před nepřítelem, hlídal, jestli někde nevzplanul požár. Působil tady do roku 1924," vysvětlila Mária Sedláková, která se stará o průvodcovskou službu.

Do věže kostela a na vyhlídku se stoupá po dřevěných schodech, kterých je zde dohromady 186. Severní věž kostela je vysoká 63 metrů. Kostel sv. Jakuba Většího v Jihlavě spravuje Královská kanonie premonstrátů na Strahově.

Norbert Dostál uvedl, že opravy věže vyšly na zhruba půl milionu korun.

Kostel sv. Jakuba Většího v Jihlavě je návštěvníkům přístupný od úterý do neděle od 9 do 17 hodin s tím, že mezi 12. a 13. hodinou je polední přestávka. Plné vstupné vyjde na 100 korun, snížené na 50 korun, děti do 6 let neplatí. Vstupenka lidem umožní vstup do interiéru kostela s průvodcem, dále pak lidé uvidí historický krov a na závěr mohou vystoupat do zmíněné věže. První návštěvníky kostel po opravách přivítal minulé úterý.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky vyhlídka, věž, kostel. svatý Jakub, oprava, Jihlava, kostel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava jako na dlani. Věž kostela sv. Jakuba se po 4 letech otevřela návštěvníkům | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.