Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ohnivé léto v Jihlavě. Traktůrek na Jiráskově ulici sázel lilie, s letničkami tam opět vznikne atraktivní místo

Na Jiráskově ulici v blízkosti školy Evžena Rošického byl dnes k vidění traktůrek, který strojově sázel cibule hlízy lilií. Mezi ně nebo na ně budou nasázeny letničky z přímého výsevu. Podle vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Kataríny Ruschkové se tak Jiráskova ulice pro svou barevnost opět stane místem zastavení mnoha obyvatel.

Liliová a letničková louka se rozzáří na ploše 100 m2. Na stejném místě lidé mohli vloni obdivovat jetel inkarnát a také svazenku. „Letos jsme se rozhodli, že Jihlavanům popřejeme ohnivé léto. To bude směsí lilií a letniček z přímého výsevu v různých odstínech žluté, oranžové a červené, které budou krásně kvést po celé léto,“ plánuje vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Na dnešní sázení byl použit traktůrek, ten strojově sází cibule hlízy lilií do země v řadách. A protože pás je široký dva metry, tak jsou tam čtyři řady po 50 centimetrech. „Tam jsou nasázeny právě lilie a mezi to nebo na to nasázíme letničky z přímého výsevu,“ dodává Ruschková.

Použitý stroj zvládne rostliny nasázet v pravidelných řadách. „Nejsme jediné město, které to takto má. Vybrané místo na Jiráskově ulici je velice frekventované, lidé si tu zvykli na pestrost a barevnost. Určitě to bude pro ně atraktivní,“ věří Ruschková a dodává, že květiny by na místě měly kvést tři roky, každý rok se pak na ně budou dosévat letničky. „Doufáme, že nám tu tři roky vydrží, že si je lidé nerozpůjčují do svých zahrádek.“

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy, pixabay

Štítky lilie, sázení, letničky, Jiráskova, Evžena Rošického, Jihlava, jednoletá rostlina, léto, Evžen Rošický

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ohnivé léto v Jihlavě. Traktůrek na Jiráskově ulici sázel lilie, s letničkami tam opět vznikne atraktivní místo | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.