Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Světový den hygieny rukou: Je třeba si je mýt aspoň půl minuty, pozor na místa mezi prsty

Už jste si dnes důkladně umyli ruce? Tato otázka je dnes na místě, protože na 5. května připadá Světový den hygieny rukou. Zdravé město Jihlava podporuje výzvu Světové zdravotnické organizace k šíření základních informací. Pro děti je připravena také výtvarná soutěž.

Tu vyhlašuje Státní zdravotní ústav a je určena dětem z mateřských a základních škol. Zapojit se mohou tak, že uspořádají výstavu nebo koláže z výtvarných prací dětí své třídy.

Návod, jak si správně mýt ruce s básničkou pro malé děti, si můžete stáhnout ZDE.

„Děti mohou namalovat obrázky dle své fantazie s tématy k zamyšlení - co vše jim dodržování správných hygienických návyků může přinést dobrého, jak správně mýt ruce, jak se dívají na hygienu rukou v dnešní době, do obrázku lze zakomponovat také například představu bacilů, které se přenáší nemytýma rukama a podobně,“ vysvětluje Aneta Hrdličková z jihlavského oddělení vnějších vztahů.

Fotografii z výstavy je třeba odeslat e-mailem označeným předmětem „Hygiena rukou 2021“ nejpozději do 25. května 2021 na email: lenka.vrzalova@szu.cz spolu s informacemi: název školy, adresa, kontakt, kolik dětí se zapojilo do aktivity, věk dětí a třída.

Propozice k výstavě vyhlášené centrálou SZÚ naleznete také přímo na stránkách organizátora.

Jak si správně mýt ruce?

1. Důkladné a správné umývání rukou je jednoduchá a přitom nejúčinnější metoda, jak omezit šíření nemoci.

2. Nemytýma rukama se přenáší řada infekčních onemocnění (např. virová hepatitida typu A, chřipka, salmonelóza, rotavirové infekce, enterovirové infekce, covid-19).

Tyto dvě základní informace většina z nás zná nebo ji alespoň již slyšela, v praxi se tím však mnoho lidí neřídí, nebo nepostupuje správně. Ne, že by si lidé ruce vůbec neumývali, ale kvalita a četnost provedení bývá vzdálená od doporučení, která zajišťují odstranění všech nečistot.

Mistička z vlastní dlaně 

Aby ruce byly důkladně čisté, doporučuje se umývat je alespoň půl minuty. Za tuto dobu stihneme systematicky „projít“ všechna místa, i ta hůře dostupná. V dnešní době jsou téměř u všech umyvadel na veřejných místech umístěné obrázkové návody postupu mytí rukou.  

Pro zopakování je třeba připomenout, že nejvíce nečistot na již „umytých“ rukách zůstává mezi prsty, a tak bychom neměli zapomínat na „mnutí s propletenými prsty“ (obr. 4 a 5). Dále bychom měli očistit i konečky prstů tím, že si „špetkou“ z prstů třeme v mističce vytvořené z vlastní dlaně (obr. 8).

Často se stává, že mytí rukou hlídáme daleko pečlivěji u dětí, připomínáme jim to před jídlem, po toaletě, po příchodu z venku. Ještě lepším výchovným prostředkem je, pokud jim jdeme sami příkladem nebo s nimi požadované činnosti děláme společně.

Návod, jak si správně mýt ruce s básničkou pro malé děti, si můžete stáhnout na tomto odkaze.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky hygiena, ruce, prevence, zdraví, 5. květen, Světová zdravotnická organizace, výstava, Jihlava, Státní zdravotní ústav, infekční onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světový den hygieny rukou: Je třeba si je mýt aspoň půl minuty, pozor na místa mezi prsty | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.