Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výskyt covidu u lidí bez domova není masivní, říká za jihlavskou Noclehárnu Havaj ředitel Chlupáček

Lidé bez domova mohou v zimních měsících na přespání využít jihlavskou Noclehárnu Havaj, která se nachází v blízkosti ústředního hřbitova na Žižkově ulici. Jejím provozovatelem je Středisko křesťanské pomoci. Redakce Drbny položila několik otázek jeho řediteli Davidu Chlupáčkovi. Ten během několika otázek shrnul uplynulou „sezonu“ a také se dotknul toho, jak moc změnilo onemocnění covid-19 chod zařízení, kde mohou lidé bez domova přespat.

Kolik osob bez domova v letošním roce využilo služeb noclehárny? Předpokládám, že klienty byli převážně muži.

Noclehárnu Havaj od letošního ledna do března využilo celkem 36 osob. Z toho 33 mužů a 3 ženy. Započtena je každá osoba, která využila noclehárnu minimálně na jednu noc v roce. Za uvedené tři měsíce roku 2021 máme evidováno celkem 953 noclehů.

Kdy byla noclehárna nejvíce vytížená? Odhaduji, že to bylo ve dnech, kdy byly silné mrazy.

Podle průměrné měsíční obsazenosti vychází nejvíce vytížený leden, naopak nejméně březen, ale při počtu 12 lůžek jsou rozdíly ve skutečnosti zanedbatelné, protože každé jedno obsazené či neobsazené lůžko způsobuje statisticky a opticky velký rozdíl, jenže ve skutečnosti je to opravdu jen jedno či dvě lůžka, která působí statistické výkyvy.

Noclehárnu Havaj na Žižkově ulici smí využít kdokoliv starší 18 let, služba je určena mužům i ženám. Většinu klientů tvoří muži. 

Kapacita noclehárny je 19 lůžek. V provozu je od prosince do dubna, a to vždy od 19 do 7 hodin. 

Řešili jste i to, že jste museli klienty odmítat, kvůli naplněné kapacitě, nebo z jakéhokoliv jiného důvodu- vysoká hladina alkoholu nebo třeba agresivní chování?

Bohužel ano, a to z různých příčin, které zmiňujete. Opět však nastávaly i ojedinělé jednotlivé případy, kdy přesto, že bylo volné lůžko, člověk raději spal v iglú nebo ve stanu, a to ze své vůle, nikoliv kvůli tomu, že byl odmítnut.

Kde všude v Jihlavě mohli lidé bez domova přespat? Vím o azylovém domě, noclehárně, iglú a ještě o stanu na zahradě vedle noclehárny. O jaký typ noclehu je největší zájem?

Azylový dům měl volnou kapacitu a byl nabízen i uživatelům noclehárny, ale nesetkali jsme se s velkým zájmem o sociální práci s ubytováním v azylovém domě. Největší zájem byl o lůžko v noclehárně, potom bylo hodně lidí, kteří využívali stan, a to i během dne, což jsme jim umožnili. Iglú byla využívána také, ale z pomyslného žebříčku bych odhadoval, že asi nejméně z těchto zmiňovaných alternativ.

Covid -19 u lidí bez domova 

Pojďme k jinému aktuálnímu tématu. Lidé bez domova a covid. Jak moc jsou informováni o celkové situaci? Je mi jasné, že bez připojení k internetu toho třeba moc o šíření této nemoci neví.

Četl jsem nedávno na Facebooku článek od lékařky MUDr. Andrey Pekárkové v časopise České lékařské komory, která v Armádě spásy vede ordinaci pro chudé. Ze zjištění vyplývá, že výskyt onemocnění covid-19 není u této cílové skupiny masivní ani brutální. Troufnu si říct, že to odpovídá i našim neodborným jihlavským zkušenostem. V noclehárně jsme se snažili uplatňovat jakákoliv opatření sloužící pro minimalizaci rizik šíření nemocí, infekcí i parazitů, v tomto ohledu pro nás nemá smysl rozlišovat mezi korona-virem a jinými nebezpečími. Tuto zimu jsme zaznamenali úmrtí několika lidí bez domova, myslím si, že příčinou nebyl korona-virus, ale nemám přístup k informacím tohoto druhu. Ona je příčina v tomto ohledu tak trochu vedlejší záležitost, nemůže jaksi zastínit smrt člověka a nemůže to být redukováno na číslo ve statistice.

V roce 2021 Noclehárna Havaj poskytla nocleh nejvíce lidem v lednu, kdy byla kapacita obsazena z 95%. Nejméně bezdomovců tam pak přespalo v březnu, kdy bylo obsazeno 77% lůžek. 

Setkali jste se s covidem u některého člověka, co žije na ulici?

V azylovém domě jsme zaznamenali výskyt onemocnění covid-19 několikrát a prošli jsme v tomto pobytovém zařízení několikrát izolací i karanténou. V době, kdy jsme však zrovna v azylovém domě pro muže karanténu ani izolaci neměli, vyskytlo se onemocnění covid-19 s britskou mutací u jednoho muže bez domova a v riziku se ocitl i další muž, který s ním byl v kontaktu. V tomto ojedinělém případě jsme využili „institut“ karantény a izolace, který je zřízen právními předpisy a městem Jihlava. Ve spolupráci s městem Jihlava byla vyčleněna budova pro karanténu/izolaci a zde byl daný muž umístěn.

V azylovém domě pro rodiny s dětmi a ženy byl výskyt onemocnění Covid-19 také málo, ale když se vyskytlo podezření, pak byla karanténa či izolace mnohem jednodušší, protože tento azylový dům je bytový, což je i v tomto ohledu velká výhoda, protože klienti nemají společné či sdílené části ubytování.

Karanténa u personálu v noclehárně 

Změnila covidová doba nějak pravidla v noclehárně? Myslím například kvůli hygieně. Jak je to s ochrannými pomůckami?

Změnila objem nákupů ochranných pracovních pomůcek a chemických prostředků. Nakupovali jsme mnohem více. Očividnou změnou byly roušky a respirátory, ty jsme v době před-korona-virové nepoužívali, na rozdíl od rukavic. Ale jak jsem již říkal, opatření pro minimalizaci rizik vůči různým druhům virů, bakterií a parazitů se snažíme uplatňovat neustále, v tomto ohledu nerozlišujeme druh nebezpečí. My jako poskytovatel a zaměstnavatel zajišťujeme ochranné pracovní pomůcky a snažíme se vymyslet různá opatření, ale v praxi nejvíce záleží na tom, jak se chová konkrétní pracovník a konkrétní klient.

REPORTÁŽ: Na hodinu v Noclehárně Havaj: Večeře od Josefa, sušička prádla i problémy s alkoholem

Od začátku prosince, tedy už třetí měsíc, funguje v Jihlavě pro lidi bez domova noclehárna s, pro někoho idylickým, názvem Havaj. Sídlí v místě bývalé vazárny nedaleko ústředního hřbitova. Na plotě visí cedule s názvem, provozní dobou a cenou za...

Museli jste řešit nedostatek personálu v noclehárně třeba kvůli karanténě, kterou měl někdo z personálu nařízenou?

Díky Bohu jsme toto řešit nemuseli kromě snad jednoho případu.

Azylový dům pro rodiny s dětmi hlásí plno 

Ještě se krátce zastavme u azylového domu. Jaká je aktuálně jeho obsazenost? Jsou zde nějaká volná místa?

V azylovém domě pro muže máme šest volných míst, což je hodně. Obsazenost je nízká. V azylovém domě pro rodiny s dětmi a ženy je naopak obsazenost vysoká a volné místo není.

Policisté v Jihlavě řeší případ třiapadesátiletého muže bez domova, kterému vyšel pozitivní test na covid-19 a z tohoto důvodu byl na základě rozhodnutí krajské hygienické stanice umístěn do izolace v azylovém domě v Jihlavě. V pátek 6. listopadu...

Chystáte na příští zimní sezonu nějaké novinky, co se ubytování pro lidi bez domova týče?

V noclehárně jsme na tuto zimu díky městu Jihlava posílili hygienickou kapacitu, když město pořídilo dva kontejnery s wc, umyvadlem a sprchou. Myslím, že na příští zimu již další inovace nebude. Tuto zimu jsme také celou provozovali díky novému projektu Podpora pro osoby bez bydlení v Jihlavě a díky jeho finanční pomoci z Operačního programu Zaměstnanost od MPSV ČR. Také díky tomu jsme mohli pořídit velký venkovní stan, který sloužil jako přírodní čekárna a ohřívárna vedle noclehárny.

V případě lokality na tzv. Havaji jsme s novinkami a inovacemi na stropě našich možností, proto myslím, že nic nového již na příští zimu nevymyslíme. Novinkou, kterou se snažíme ve spolupráci s městem Jihlava v IPRÚ-JSA a v programu IROP uskutečnit, je rekonstrukce nové noclehárny a nízkoprahového denního centra, ale to asi ještě do příští sezony nestihneme.

Ohodnoť článek

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky bezdomovci, ubytovna, noclehárna, Havaj, nocleh, rozhovor, bezdomovec, COVID-19, azylový dům, Jihlava, Andrea Pekárková, Armáda spásy, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Česká lékařská komora, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výskyt covidu u lidí bez domova není masivní, říká za jihlavskou Noclehárnu Havaj ředitel Chlupáček | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.