Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihlavané budou dočasně bez radničních hodin. Po opravě dostanou podobu z období první republiky

V týdnu, který je před námi, začnou zvenčí viditelné práce na opravě střechy jihlavské radnice na Masarykově náměstí. Jihlavané se tak budou muset asi měsíc obejít bez hodin na radniční věži.

V první fázi stavebních prací na opravě střechy jihlavské radnice budou dělníci čistit a znovu natírat radniční věž. Ve středu 28. dubna by měli horolezci z věže sundávat ciferník hodin. Specializovaná firma ho bude repasovat přibližně jeden měsíc. 

„Na své dřívější místo by se měly vrátit i původní hodinové rafičky, které jsou nyní vystaveny jako exponát na Bráně Matky Boží,“ informuje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Poslední opravy v roce 1994

Odborníci posoudí, zda a jak rozsáhlou budou potřebovat obnovu, nebo zda se bude vyrábět jejich replika. „Hodiny včetně ciferníku tak získají původní podobu, jakou známe z fotografií z období první republiky,” uvedl jihlavský zastupitel, architekt Jaroslav Huňáček

Náměstek primátorky Martin Laštovička bude v pondělí 26. dubna od 17.00 hostem pravidelné pondělní virtuální kavárny na téma jihlavských památek. O radnici a její rekonstrukci bude také hovořit. 

Naposledy se střecha na radnici opravovala v roce 1994. V letošním roce, tedy po 27 letech, proběhne první etapa její rekonstrukce. Druhá etapa bude navržena do rozpočtu města k realizaci pro rok 2022.

„Celková oprava střechy bude stát přes 3 miliony korun. Město požádalo o zařazení opravy kulturní památky budovy radnice do Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón a má předběžný přislib dotace ve výši 500 tisíc korun,“ vyčíslil závěrem mluvčí města Radovan Daněk.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky radnice, oprava, hodiny, Jihlava, náměstí, První republika, střecha, Brána Matky Boží (Jihlava)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavané budou dočasně bez radničních hodin. Po opravě dostanou podobu z období první republiky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.