Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Revitalizace v Kollárově ulici bude s lodžiemi, nikoli balkony. Navzdory nesouhlasu útvaru městského architekta

To, co na jaře a v létě 2020 nevypadalo příliš pravděpodobně, se nakonec zřejmě stane skutečností. Revitalizace bytového domu Kollárova 26-28 se podle všeho bude realizovat v podobě, kterou si vlastníci představovali a následně i odhlasovali. Tedy nakonec i s lodžiemi, jejichž výměnu místo stávajících balkonů odmítal útvar městského architekta.

Shromáždění vlastníků Kollárova 26 – 28 si v září 2019 odsouhlasilo revitalizaci bytového domu v podobě zateplení fasády, nové sedlové střechy nahrazující nynější plochou a železobetonové lodžie nahrazující nynější závěsné balkony. K tomuto návrhu řešení se souhlasně vyjádřil statik i jihlavský stavební úřad, komplikace však nastaly ve chvíli, když se svým názorem k tomuto řešení přispěchal útvar městského architekta.

Ten nesouhlasil zejména s výměnou lodžií místo dosluhujících balkonů, výhrady měl i k předkládanému návrhu na opravu střechy. Jednoduchý vzhled balkonů tvořených subtilní deskou a kovovým zábradlím z pásoviny odlehčuje jinak robustní objemy domů a představuje i velikostně vyvážený kompoziční prvek,“ obhajoval balkony Aleš Stuchlík z útvaru městského architekta. Navržené železobetonové lodžie dle něj tyto vlastnosti postrádají a vytvářejí na fasádách nové uzavřené a robustní objemy zcela odlišné povahy.

Jeho názor nesdílela předsedkyně daného SVJ Monika Mutlová, která musela vlastníkům bytových jednotek vysvětlovat, proč by vlastně kvůli orgánu, který vznikl teprve na jaře 2019 a neexistovala zkušenost v komunikaci s ním, většinou odhlasovaná varianta lodžií neměla být realizována. Kvůli průtahům se také krátil čas pro vyřízení dotací, které je možné pro účely revitalizace využít.  

Situace eskalovala během září a října 2020. Na „soukromé“ setkání (23. září) se zástupci SVJ Kollárova 26-28, které proběhlo v atmosféře proaktivního hledání pro obě strany uspokojivého řešení, navázali o týden později (30. září) představitelé města a útvaru městského architekta diskuzí s veřejností, kde prezentovali svoji pozici a přístup k problematice zejména s ohledem budoucí revitalizace ve městě.   

Město nakonec vlastníkům bytů ustoupilo

Asi zlomové vyjádření ze strany města přišlo 8. října formou dopisu, ve kterém oslovovalo majitele bytů ke zvážení zachovat bytový dům v autentické podobě a upřednostnit „balkonovou“ variantu. V tom případě by město uhradilo již vynaložené náklady na projektovou dokumentaci s lodžiemi a slíbilo aktivní účast a pomoc s hledáním kvalitního zpracovatele dokumentace nové. Zároveň ale připustilo, že by ze strany SVJ akceptovalo opačné, tedy „lodžiové“ stanovisko.

Tak se i stalo. Pro variantu s lodžiemi byla oproti původnímu hlasování dokonce ještě výraznější většina vlastníků. Na konci října si tak předsedkyně SVJ mohla přečíst další dopis z magistrátu, kde stála mj. tato slova: „Statutární město Jihlava…souhlasí s výměnou balkonů v rámci stavby…“ Společně s tím došlo k souhlasu se zateplením obvodových stěn, nástavbě a zateplení střechy a výměně oken.      

„Nakonec se zohlednila fáze rozpracovanosti revitalizace, pravdou je i to, že si město také tolik nepohlídalo návazné lokality jako např. školu. Šli jsme na to po dobrém a vyhověli vůli vlastníků. Asi k tomu skutečně nelze přistupovat restriktivně, ale spíše edukativně, v což doufáme u dalších uchazečů o revitalizaci,“ vysvětlil David Beke, architekt a jihlavský zastupitel.

V průběhu ledna 2021 bylo vydáno stavební povolení a momentálně se hledají vhodní dodavatelé k výběrovému řízení na realizaci investičního záměru, sdružení vlastníků nepřišlo ani o možnost využití dotačního titulu. Z nového vzhledu svého obydlí by se pak měli vlastníci bytů těšit po letních prázdninách.

„Byl to běh na dlouhou trať, pár nocí jsem nespala, bylo to takové moje třetí dítě,“ říká Monika Mutlová, předsedkyně SVJ. Ta neopomněla poděkovat některým zastupitelům, zejména panu Pokornému a Tomancovi, kteří téma revitalizace na Kollárově ulici před vedením města opakovaně otevírali a přispěli tak ke zdárnému dořešení více než rok táhnoucí se kauzy.    

Útvar městského architekta nesouhlasí s již odhlasovanou podobou revitalizace v Kollárově ulici

Rozhodné ne, co se týká zamýšlených lodžií, pouze drobné ústupky, co se týká střechy. Revitalizace jihlavského bytového domu Kollárova 26-28 zřejmě neproběhne tak, jak si společenství vlastníků představovalo a následně i odhlasovalo. Proti její...

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Revitalizace v Kollárově ulici bude s lodžiemi, nikoli balkony. Navzdory nesouhlasu útvaru městského architekta, lodžie, balkon, architekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Revitalizace v Kollárově ulici bude s lodžiemi, nikoli balkony. Navzdory nesouhlasu útvaru městského architekta | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.