Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Boršov a Mirošov nově patří do lokality Hrádek, kde by mohlo vzniknout hlubinné úložiště

Nyní už osm obcí je zahrnuto v lokalitě (Čertův) Hrádek na Jihlavsku, která je jednou ze čtyř lokalit uvažovaných pro výstavbu úložiště jaderného odpadu. Původní šestici obcí - Cejli, Dolní Cerekev, Hojkov, Milíčov, Nový Rychnov a Rohoznou - nyní doplnily ještě další dvě obce, a to Boršov a Mirošov. Obě obce už kdysi do zvažované lokality spadaly, ale pak vypadly.

 Starostové obou obcí oficiální dopis s oznámením dostali od Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) v lednu.

Jihlava odmítla možný vznik jaderného úložiště v lokalitě Hrádek

Zastupitelé Jihlavy na svém včerejším zasedání vyslovili nesouhlas s možnou stavbou hlubinného úložiště jaderného odpadu v nedaleké lokalitě Hrádek. Zároveň uvedli, že by se legislativa měla změnit tak, aby se dotčené obce staly rovnoprávnými...

V Mirošově v roce 2007 proběhlo referendum

V Mirošově se 160 obyvateli se už dopisem zabývalo obecní zastupitelstvo. „Samozřejmě jsme proti tomu," řekl starosta Lukáš Fíla k možné stavbě úložiště. Uvedl, že Mirošov spadal do zvažovaného území pro úložiště už před lety. V roce 2007 kvůli tomu bylo v obci referendum, lidé se podle starosty tehdy vyjádřili jednoznačně, že úložiště nechtějí.

V Boršově trvale žije 170 lidí. „V zastupitelstvu budeme tuto situaci teprve projednávat za 14 dní," řekl starosta Zdeněk Kos.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065.

Změny potvrdila mluvčí správy úložišť Martina Bílá. „K částečné změně hranic tzv. polygonů, tedy území, na nichž by měly v budoucnu probíhat detailní geologické, hydrogeologické a geofyzikální mapování a práce, došlo na základě pečlivého hodnocení odborníků," uvedla Martina Bílá. SÚRAO bude žádat o stanovení průzkumných území v nově definovaných hranicích, na tato území jsou podle mluvčí také vázané zákonné příspěvky obcím.

Ohrožení pitné vody 

Obce, které jsou součástí zvažované lokality na Jihlavsku, se úložišti společně již delší dobu aktivně brání. Jedním z argumentů, proč by na Hrádku úložiště nemělo být, je možné ohrožení pitné vody s odkazem na evropské rozvodí. Odvolávají se na to, že voda z jejich území odtéká do povodí vodárenských nádrží. „Nový polygon byl fakticky rozšířen do sousedství vodní nádrže Hubenov, což je klíčový zdroj pitné vody nejen pro Jihlavu, ale pro celé Jihlavsko," sdělil společný právní zástupce dotčených obcí Luboš Kliment.

Podle vyjádření starosty Dolní Cerekve Zdeňka Dvořáka se obě obce - tedy Boršov i Mirošov budou úložišti také aktivně bránit. „Oba starosty jsme již oslovili, oba s námi hodlají spolupracovat," sdělil redakci Drbny Zdeněk Dvořák.

Starostové z lokalit Vysočiny k rozhodnutí vlády: Proti úložišti budeme bojovat dál

Starostové z lokalit Horka a Hrádek na Vysočině, které dnešním rozhodnutím vlády zůstaly ve zúženém seznamu čtyř míst v Česku zvažovaných pro hlubinné úložiště jaderného odpadu, dnes shodně řekli, že budou proti této stavbě bojovat dál. Starosta...

Do loňska se v souvislosti s úložištěm v ČR uvažovalo o devíti místech. Snížení počtu na čtyři loni v červnu schválila Rada Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) a v prosinci i vláda. V tomto zúženém seznamu zůstaly dvě lokality na Vysočině, kromě Hrádku i Horka na pomezí Třebíčska a Žďárska. Průzkumné práce by se měly dělat také v lokalitě Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy | Zdroj ČTK

Štítky úložiště, jaderný, lokalita, Hrádek, Boršov, Mirošov, polygon, okres Jihlava, Správa úložišť radioaktivních odpadů, Dolní Cerekev, Rohozná, Milíčov, Hojkov, Nový Rychnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boršov a Mirošov nově patří do lokality Hrádek, kde by mohlo vzniknout hlubinné úložiště | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.