Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Drátenice ze Žďárska získala významné ocenění. Jako lektorka působila i ve Francii

Věra Studená ze Žďárska se od roku 2004 věnuje umělecké práci zvané drátkování. Je také aktivní lektorkou a propagátorkou drátenictví celé České republice. Její umění proniklo také do Francie. A nyní získala významný titul Mistr tradiční rukodělné výroby Kraje Vysočina.

Nositelka tohoto prestižního ocenění, jež bydlí v Kuklíku na Žďársku, se svému řemeslu věnovala i v zahraničí. Ve Francii opakovaně vedla kurzy základů drátování pro české krajany žijící ve Francii i pro místní obyvatele oblasti francouzské Provence.

Titul Mistr tradiční rukodělné výroby uděluje Kraj Vysočina od roku 2016. Snahou je ocenit skutečné mistry, kteří vynikají ve svém řemesle, dokonale ovládají postupy a technologii výroby, a tím pomáhají uchovávat tradice a předávají svůj um dalším generacím.

Prestižní titul uděluje krajské zastupitelstvo od roku 2016 a k dnešnímu dni je na seznamu Mistrů tradiční rukodělné výroby Kraje Vysočina už 14 jmen. 

Zmíněný titul se uděluje na dobu neurčitou a v jednom kalendářním roce může být prestižní titul udělen nejvýše třem řemeslným výrobcům. Seznam držitelů titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Kraje Vysočina vede Muzeum Vysočiny Třebíč prostřednictvím svého Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury v Kraji Vysočina. 

Věra Studená, Kuklík (Sněžné)

Obor: práce z kovu, drátování

Drátenice Věra Studená se s řemeslem seznámila skrze odbornou oborovou literaturu a jako samouk si postupně osvojila veškeré techniky drátenického řemesla. Od mládí se věnovala mnoha ručním pracím, a především techniku a principy paličkování může v drátenickém řemesle dodnes bohatě uplatnit.

V místě svého bydliště v nitru Žďárských vrchů má svoji dílnu s ateliérem, v němž tvoří výrobky převážně uměleckého rázu. V její produkci jsou zastoupeny vedle drátovaných kraslic, šperků, figurálních artefaktů či klobouků i kameninové a skleněné nádoby, talíře nebo stínidla lamp. Ke své práci používá železný a měděný drát různé tloušťky, který s oblibou kombinuje s korálkem, sklem či kamenem.

Do roku 2018 byla členkou Cechu česko-moravských uměleckých dráteníků, v němž získala cechovní mistrovský titul. Úzce spolupracuje se spolkem Dráteník z. s., s jehož členy pravidelně představuje svoji drátenickou tvorbu na výstavách napříč celou republikou. Je aktivní lektorkou mnoha drátenických kurzů nejen v Kraji Vysočina a za jeho hranicemi, avšak své drátenické umění několikrát prezentovala formou workshopu i ve Francii.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vladimír Kunc, archiv Věry Studené | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky drátenice, mistr, rukodělný, ocenění, Kraj Vysočina, Věra Studená, Kuklík, Francie, okres Žďár nad Sázavou, Věra Adlová, výroba, řemeslo, Česko, Muzeum Vysočiny Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drátenice ze Žďárska získala významné ocenění. Jako lektorka působila i ve Francii | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.