Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přikrmování zvířat během tuhé zimy. Kterým druhům ptáků jde často o život?

Poslední dny prožíváme opravdu tuhou zimu. Děti i dospělí se radují z přívalů nového sněhu, menší radost ale mají zvířata, která teď prožívají těžké období. Mnohé možná překvapí, že nejohroženější skupinou jsou dravci, sovy a krkavcovití ptáci.

Oblíbenou pomocí je přikrmování zimujících ptáků na krmítkách. „Současná zemědělská krajina neposkytuje dostatek potravy, a tak je vhodné jim během mrazivých měsíců pomoci,“ uvádí Petra Hulvová ze Záchranné stanice Pavlov s tím, že u krmítek můžeme pozorovat hejna stehlíků, čížků, zvonků, vrabců, velmi často přilétá až šest druhů sýkor, dále brhlíci, hrdličky, pěnkavy, jikavci, kosi anebo i strakapoud. Ti všichni si rádi pochutnají na nejčastěji nabízených slunečnicových semínkách.

„Žádná monodieta není pro ptáky prospěšná, a tak bychom jim měli nabídnout i jinou potravu, jako například lněná semínka, mák, ořechy, někteří ptáci ocení i ovesné vločky, proso nebo pšenici. Kosům, kvíčalám a brkoslavům můžeme na zahradě nabídnout jablka,“ přibližuje Petra Hulvová.

Ptáci mají rádi tukové směsi v podobě lojových koulí. Pokud je zakoupíte v plastových síťkách, mějte ale na paměti, že se síťka může snadno stát pastí. Proto odborníci doporučují koule ze síťky vyndat a zavěsit třeba pomocí drátků. Pořídit můžete i namíchané směsi pro venkovní ptactvo.

Omezme přikrmování pouze na dobu nejtužší zimy

Také rádi ptákům pomáháte a celoročně dbáte na plná krmítka? Podle záchranné stanice v Pavlově to není úplně nejvhodnější přístup. Ptákům totiž můžete významně ublížit. S napěchovanými krmítky totiž ztrácí schopnost se o sebe samostatně postarat. „Velkým problémem je také krmítková choroba – trichomonóza, která se šíří právě na krmítcích a trpí jí především pěnkavovití. V minulých letech tato nemoc způsobila značný úbytek populace zvonků,“ doplňuje Petra Hulvová a zároveň radí, že taková krmítka je třeba vydezinfikovat, řádně vyčistit, nechat vyschnout nebo vymrznout a naplnit ho nejdříve po 14 dnech.

Sníh znamená život ohrožující absenci lovu u dravců a sov

Zima a především sněhová pokrývka představuje velké obtíže pro dravé ptáky a sovy. Pod silnou vrstvou sněhu si nejsou schopni ulovit žádnou potravu. „Momentálně v záchranné stanici evidujeme už několikátý příjem vyhladovělého dravce. Jde především o káňata a poštolky, ale také sovy, například kalouse ušaté,“ informoval ředitel stanice v Pavlově Zbyšek Karafiát.

Dříve značnou část potravy dravců tvořily uhynulé slabé kusy kopytníků, zatímco dnes díky přikrmování je tohoto typu potravy v krajině nedostatek. To vede k tomu, že dravci se stahují k cestám a silnicím, kde jim hrozí střet s projíždějícími auty.

Dravé ptáky lze na vhodných místech, kde se vyskytují, krmit čerstvými zbytky masa, vnitřnostmi apod. V těchto případech je však nutné dbát na dodržení hygienických a veterinárních předpisů.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Záchranná stanice Pavlov

Štítky krmení, zima, ptáci, sníh, Pavlov, krmítko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přikrmování zvířat během tuhé zimy. Kterým druhům ptáků jde často o život? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.