Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nová zvířata v Zoo Jihlava. Čtveřici psů pralesních převáželi zaměstnanci i na Štědrý den

Jihlavská zoologická zahrada je pro návštěvníky kvůli epidemiologické situaci opět uzavřená. To ale nic nemění na tom, že v ní i tak panuje čilý ruch – třeba i co se přesunů zvířat týče. Některá z jihlavských zvířat zamířila do světa, kde se budou podílet na další záchraně svého druhu v lidské péči. Někteří živočichové naopak zamířili do Zoo Jihlava pro doplnění chovných skupin a vytvoření životaschopných populací v rámci Evropy.

Outloň malý (Nycticebus pygmaeus) je malá poloopice z čeledi outloňovitých, která obývá pralesy Laosu, Kambodži a Vietnamu.

Jedná se o nočního tvora, který se živí jak rostlinnou tak i živočišnou potravou. Samička rodí většinou jedno mládě, dvojčata jsou vzácnost.

Prvním druhem je samec outloně malého (Nycticebus pygmaeus), který do Zoo Jihlava dorazil v polovině prosince.„Měl za sebou dlouhou cestu spojenou i s povinnou karanténou, protože přiletěl až ze Zoo Moskva, kde se narodil. Tříletý outloň bude posilou úspěšného jihlavského chovu těchto vzácných a ohrožených nočních poloopic z Jihovýchodní Asie,“ popisuje Martin Maláč, mluvčí Zoo Jihlava.

Zvířetem, se kterým se naopak jihlavští chovatelé rozloučili, byl roční samec vodušky abok (Kobus megaceros), který zamířil do Zoo Kazaň v Rusku. Antilopí samec však necestoval sám, ale se čtyřmi samicemi ze Zoo Ostrava a jedním samcem pocházejícím ze Zoo Praha.  Společně tak utvořili vzájemně nepříbuznou skupinu, která bude základem dalšího chovu tohoto druhu v ruských zoo.

„Celou akci iniciovala Zoo Ostrava a jednalo se o velmi náročný transport, který probíhal částečně po silnici z Ostravy, přes Jihlavu a Prahu na letiště do Frankfurtu nad Mohanem, odtud letecky do Moskvy a poté opět po silnici do Kazaně. Stádo všech šesti zvířat dorazilo do svého nového domova v pořádku i díky kvalitní přípravě a vyjednání všech celních formalit našimi i ruskými zoology,“ doplnil mluvčí Maláč.

Úniková hra srovnatelná s akčním filmem 

Na úplný konec roku, konkrétně to bylo 26. prosince, pak připadnul dovoz čtyř nových samců psů pralesních (Spheotos venaticus) z britské Zoo Chester. Původní jihlavský samec pro změnu zamířil do Zoo Birmingham taktéž ve Velké Británii. „Protože psy pralesní vezl náš zoolog Richard Viduna spolu s chovatelem Michalem Kratochvílem v době zpřísňujících se proticovidových opatření i začátku Brexitu, připomínal trochu únikovou hru srovnatelnou s některým akčním filmem. Koneckonců i Štědrý den tito dva zaměstnanci strávili v dodávce pouze ve společnosti vzácných psovitých šelem,“ dodal na závěr Martin Maláč.

Pes pralesní (Speothos venaticus) dříve znám spíše jako pes lesní je středně velká psovitá šelma obývající území Střední a Jižní Ameriky od Panamy až po Peru, Brazílii a Paraguay. Informací o jeho životě není mnoho, za což může jeho nízká početnost ve volné přírodě. Zdržuje se v lesích, stepích, ale i u vodních ploch. Žije ve smečkách čítajících 2-12 jedinců.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Jihlava

Štítky Zoo Jihlava, zvířata, transport, pes, Zoologická zahrada Jihlava, Štědrý den, Zoologická zahrada Ostrava, Moskva, Evropa, Kazaň, Kambodža, Laos, ZOO Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová zvířata v Zoo Jihlava. Čtveřici psů pralesních převáželi zaměstnanci i na Štědrý den | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.