Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj Vysočina chystá navzdory covidu velké investice i kulturní akce

Kraj Vysočina počítá pro příští rok s velkými investicemi do dopravy i nemocnic. Navzdory koronavirové krizi se v kraji na rok 2021 připravují velké kulturní a sportovní podniky včetně březnových závodů světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě na Žďársku. Někteří pořadatelé kulturních akcí chystají další ročníky bez ohledu na možná omezení, jiní je po zkušenosti s letošními opatřeními proti šíření nemoci covid-19 plánují upravit.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava oslaví v roce 2021 čtvrtstoletí existence. "Pevně věříme, že budeme moci proběhnout fyzicky, tedy i v kinech. Díky on-line ročníku jsme ale objevili nové publikum, a tak se jako ideální zdá hybridní (varianta), která spojí živou událost s on-line přítomností," řekl ředitel festivalu Marek Hovorka. Pětidenní festival by měl začít 26. října 2021.

K tradičnímu srpnovému termínu se chce vrátit Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského, jehož centrem jsou Jaroměřice nad Rokytnou. Koná se i okolních obcích a městech. Letošní 22. ročník odehráli jen čeští hudebníci v termínu posunutém na září. "Zůstali jsme optimisté navzdory úplně všemu, i letošnímu ročníku," uvedla za pořádající agenturu Lenka Šimečková. Festival je plánovaný od 7. do 21. srpna 2021.

Konat by se měl příští rok 15. a 16. října také Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě. Jeho ředitelka Markéta Hejkalová mu ale chce vrátit více obchodní charakter. Plánuje rozdělní do více sektorů, kde bude snazší regulovat počet návštěvníků. Letošní ročník pod heslem Země skrytých úsměvů, který odkazoval na povinné nošení roušek, zrušila na poslední chvíli omezení spojená s koronavirem. Stejné téma zůstane i pro příští rok. Vystavovatelé z letošního roku převedli své přihlášky do roku 2021, je tak obsazeno asi 80 procent míst. Veletrhu se obvykle účastní okolo 170 vystavovatelů a doprovází ho kulturní program.

Příští rok by se část programu veletrhu mohla konat v nové budově Krajské knihovny Kraje Vysočina, která bude zprovozněná v lednu. Její stavba stála asi 174 milionů korun.

Mezi významné stavby hrazené prostřednictvím Kraje Vysočina patří modernizace nemocničních areálů. Pokračovat bude asi nejnákladnější projekt posledních let, výstavba nového pavilonu v Nemocnici Pelhřimov za 591 milionů korun, která začala na podzim. Dokončený má být v roce 2022 stejně jako stavba nových operačních sálů za 345 milionů korun v Nemocnici Třebíč zahájená v květnu.

Zjara začne stavba obchvatu městyse Lukavec na Pelhřimovsku. Obcí prochází silnice 128 spojující Vysočinu a jižní Čechy. Nový asi dvouapůlkilometrový úsek silnice bude stát 258 milionů korun bez DPH. Kvůli obchvatu bude potřeba postavit tři mosty, udělat přeložky vodohospodářských sítí i potoka. Na stejné silnici už kraj buduje obchvat Salačovy Lhoty. Hotový by měl být příští rok v létě. Náklady na něj přesahují 90 milionů korun.

Biatlonový světový pohár se v Novém Městě na Moravě má jet od 3. do 7. března a od 11. do 14. března.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto zdopravy.cz

Štítky ČR, správa, kultura, hospodářství, 2021, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, festival, silnice, koronavirová krize, Světový pohár v biatlonu, Nové Město na Moravě, okres Žďár nad Sázavou, Marek Hovorka, Petr Dvorský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina chystá navzdory covidu velké investice i kulturní akce | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.