Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Světový den předčasně narozených dětí: Mariánský sloup a jihlavský dům kultury oživí purpurová barva

Na 17. listopadu již podesáté v ČR připadá Světový den předčasně narozených dětí. Tento den si připomene také krajská Jihlava, a to tak, že v noci z pondělí 16. listopadu na úterý 17. listopadu se Mariánský sloup na Masarykově náměstí rozsvítí do purpurové barvy. Stejně bude nasvícený i vestibul Domu kultury v Jihlavě. Jihlava se tak připojuje k městům a památkám, která si připomínají Světový den předčasně narozených dětí.

Proč právě purpurová?
Purpurové srdce je celosvětově vnímaný symbol a ocenění za zranění v boji. Původně se udělovalo vojákům, v posledních letech myšlenku přejali i rodiče nedonošených dětí na celém světě.

Purpurová barva je barva královská, barva králů a královen i všech nedonošených dětí. Podrobnosti najdou zájemci na webu.

Na Světový den předčasně narozených dětí se významné budovy po celém světě barví do purpurové barvy. „Upozorňují tak na problematiku předčasných porodů. Zároveň jde o vyjádření díků zdravotníkům za péči o předčasně narozená a nemocná miminka,“ vysvětluje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Barevné nasvícení významných budov a dominant při různých mimořádných mezinárodních příležitostech je stále více aktuální v ČR i po celém světě. V letošním roce se tímto způsobem k připomínce Světového dne předčasně narozených dětí připojí nejvíce významných budov v historii těchto oslav v ČR.

„Ve světě se do purpurového hávu zahalí např. Eiffelova věž, Empire State Building, Opera v Sydney, Niagarské vodopády a mnoho dalších. V České republice se tradičně svítí už 15. a 16. listopadu 2020, tedy předčasně, s ohledem na význam oslav výročí Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva 17. listopadu,“ doplnil mluvčí města Daněk.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky narození, novorozený, předčasně, purpurová, nedoklubko, památka, Jihlava, Česko, Mezinárodní den studentstva, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, Sydney, Eiffelova věž, kulturní dům, mariánský sloup, Niagarské vodopády, Empire

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světový den předčasně narozených dětí: Mariánský sloup a jihlavský dům kultury oživí purpurová barva | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.