Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Máte propadlý řidičák? Zůstaňte v klidu, v nouzovém stavu to nevadí

Také jihlavské pracoviště registru vozidel a řidičů bylo v minulých dnech kvůli zkrácené pracovní době přehlcené a vytvářely se dlouhé fronty. Ministerstvo dopravy po dohodě s ministerstvem vnitra ale nyní umožnilo řidičům jezdit i s neplatným dokladem. Ulevilo se tak nejen jihlavskému odboru dopravy.

Během středy 21. října stihl za 5 hodin jihlavský odbor dopravy při maximálním nasazení všech dostupných úředníků obsloužit 347 klientů. „To je množství, které často nezvládneme obsloužit ani v běžném desetihodinovém úředním dni,“ řekl vedoucí odboru dopravy jihlavského magistrátu Lubomír Dohnal s tím, že po zapojení všech úředníků jeho pracoviště se ale tentokrát podařilo odbavit všechny klienty i za zkrácený úřední čas.

„Nebylo nutné ani vypínat vydávání pořadových čísel ve vyvolávacím systému,“ doplnil s tím, že příští týden nebude možné takový výkon zopakovat, protože přibývá nemocných úředníků, a navíc je ve středu státní svátek. Do konce října tak zbývá posledních pět úředních hodin v pondělí 26. října.

Opatření platí pouze na území ČR 

Ministerstva dopravy a vnitra ale zareagovala na aktuální nápor klientů a podobně jako na jaře budou neplatné doklady v rámci nouzového stavu na území ČR tolerovat. „Pokud vám vypršela platnost dokladu během aktuálního nouzového stavu, tak můžete dál řídit, na doklad se hledí jako na platný a nehrozí žádné pokuty,“ sdělilo ministerstvo dopravy.

Je důležité dodat, že toto opatření platí pouze na území ČR. Při nutnosti cestovat do zahraničí doporučuje ministerstvo výměnu za využití rezervačních systémů na jednotlivých pracovištích kdekoli v republice. „Řidičské průkazy, ale také průkazy profesní způsobilosti či paměťové karty digitálního tachografu, je možné vyřídit na kterémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností,“ upozornil Radovan Daněk, mluvčí jihlavského magistrátu. Dodal, že toto opatření slouží už dva roky, a lidé proto nemusejí navštěvovat jen přehlcené pracoviště v Jihlavě, ale mohou si vybrat jinou obec s méně vytíženým pracovištěm.

O nový doklad je možné žádat tři měsíce dopředu. Prodloužení zatím platí po dobu tuzemského nouzového stavu, ministerstvo dopravy ovšem vyjednává s Evropskou komisí o jeho platnosti až do konce března 2021.

Aktuální počty klientů jihlavského odboru dopravy
Středa 21.10.2020, úřední hodiny 12:00 – 17:00
- registr vozidel – 160 klientů
- registr řidičů – 187 klientů, všichni klienti odbaveni, nebylo nutno ve vyvolávacím systému vypínat vydávání pořadových čísel, ve 14:45 již nebyli na registru řidičů žádní čekající klienti
- cca 25% žadatelů o výměnu řidičského průkazu mělo průkaz propadlý již před nouzovým stavem vyhlášeným od 12. 10. 2020

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky odbor dopravy, úřad, řidičský průkaz, nouzový stav, Ministerstvo dopravy České republiky, Centrální registr vozidel, Ministerstvo vnitra České republiky, Česko, Lubomír Dohnal, Evropská komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máte propadlý řidičák? Zůstaňte v klidu, v nouzovém stavu to nevadí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.