Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Verdikt k údajnému konfliktu mezi volebními kandidáty: Tomanec Berkovou nenapadl, vyřkl správní úřad

Bývalému zastupiteli a podnikateli Miroslavu Tomancovi nebylo prokázáno, že loni v srpnu na Masarykově náměstí fyzicky napadl jinou zastupitelku Miroslavu Berkovou (tehdy Fórum Jihlava). Incident, který necelý měsíc před komunálními volbami zacloumal jihlavskou politickou scénou, může mít další soudní pokračování.

„Ani jsem si nevšimla, že ke mně přichází, jen jsem z dálky slyšela jeho nadávky. Pak jsem uviděla napřaženou ruku, stihla zakřičet 'Do ramene ne!' a přišla rána,“ popisovala loni Miroslava Berková, která tehdy kandidovala za politické uskupení Pirátů a Fóra Jihlava, nepříjemnou zkušenost. „V pravém rameni jsem v minulosti měla dvě komplikované zlomeniny, bylo to pro mě tedy velmi bolestivé.“

Na konci srpna se měl na jihlavském Masarykově náměstí odehrát incident mezi bývalým zastupitelem a podnikatelem Miroslavem Tomancem a Miroslavou Berkovou, současnou jihlavskou zastupitelkou. Podle dnešního vyjádření koalice Piráti a Fórum...

Berková se po ošetření u ortopeda rozhodla jít na policii, která napadení řešila jako přestupek oproti občanskému soužití. Domnělý agresor Miroslav Tomanec, toho času jako na nezávislý na kandidátce Starostů a nezávislých, popsaný děj trvale dementoval, situaci s ním neprodleně řešil i lídr kandidátky Radek Hošek, který v krajním případě zvažoval i stažení Tomance z kandidátky před komunálními volbami.

Jak se ukázalo v posledních dnech, výsledek správního řízení správní řízení na jihlavském magistrátu dal nakonec zapravdu právě Miroslavu Tomancovi. „Správní orgán nemůže obviněnému jednání jednoznačně prokázat, a proto v pochybnostech rozhoduje ve prospěch obviněného,“ stojí ve zprošťujícím dokumentu.

Hošek, který se mezitím dostal do jihlavského zastupitelstva, tvrdí, že celá záležitost a její „úmyslná medializace“ poškodila kandidátku Starostů a nezávislých před komunálními volbami. „I nyní je naprosto účelově zneužívána pro poškození obrazu hnutí STAN, přestože pan Tomanec není a nikdy nebyl příznivcem ani členem hnutí a na kandidátce participoval jako nezávislý,“ sdělil Radek Hošek (Starostové a nezávislí) v pondělním e-mailu médiím.

Je to pořád slovo proti slovu, říkají Piráti a Fórum Jihlava

Neopomněl též zmínit bývalou primátorku Karolínu Koubovou a stranickou kolegyni Miroslavy Berkové, která dříve uvedla, že celý incident je zaznamenán na kamerovém systému městské policie, což závěry správního řízení popřely. „Byla to lež, státní i městská policie konstatovaly, že na kamerových záznamech z daného dne žádný incident zaznamenán není,“ říká Hošek. „Karolíno, není to poprvé, co jsi veřejnosti a nám všem, kteří jsme ti kdysi věřili, lhala,“ nebere si s Koubovou servítky.

„Informaci o tom, že incident je zaznamenán na kamerách, jsem dostala od ředitele městské policie Jana Frence,“ vysvětluje Karolína Koubová (Piráti a Fórum Jihlava), „proto jsem si dovolila tu informaci zveřejnit. Nikdy jsem neřekla, že záznamy mám já nebo že jsem je viděla. Proti nařčením ze lhaní se strašně těžko brání.“ To, že je záznam z dálky a neprůkazný, podle ní neznamená, že neexistuje nebo že si ho vymyslela. „Stojím za paní Berkovou, nemám důvod jí nevěřit,“ dodává.

I uskupení Piráti a Fórum Jihlava na facebookovém profilu rozhodnutí správního úřadu respektuje, vzápětí však dodává: „Případ zůstává v rovině slovo proti slovu, situace zůstává nerozřešena.“ Tato formulace Miroslava Tomance, který už událost z loňského léta nechtěl dále řešit, řádně rozzlobila. „Prý to, že se to neprokázalo, ještě neznamená že se to nestalo! Jak prokázat něco, co se nestalo? Co s tím? Pokud to tak nechám, tak jim dám za pravdu,“ zoufá si a nevylučuje, že celou záležitost bude ještě řešit soudně.

Oba politické subjekty doufají v kultivaci politického prostředí v Jihlavě. „Bych byl rád, kdybychom politickou soutěž v našem městě vedli věcně a férově bez podobných faulů,“ doufá Radek Hošek. „Věříme, že Miroslav Tomanec či jakýkoliv jiný zástupce místního STANu si dají po této zkušenosti pozor a jejich projev či vyjádření odlišného názoru bude kultivovaný jak se na politiku 21. století sluší a patří,“ reagují Piráti s Fórem Jihlavu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fórum Jihlava

Štítky napadení, Miroslava Berková, Miroslav Tomanec, PiFo, STAN, Jihlava, volby, Starostové a nezávislí, Radek Hošek, Karolína Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Verdikt k údajnému konfliktu mezi volebními kandidáty: Tomanec Berkovou nenapadl, vyřkl správní úřad | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.