Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z rozsudku máme radost. O dalším působení Nagyové v koalici budeme jednat s partnery, říká náměstek primátora Jihlavy Popelka

Městský soud v Praze dnes dopoledne v ostře sledované kauze Čapí hnízdo zprostil obžaloby Andreje Babiše (ANO) a také jeho bývalou poradkyni Janu Nagyovou (ANO), která je v současné době jihlavskou zastupitelkou. Kauza se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách. Babiš ani Nagyová na vyslechnutí dnešního rozsudku k soudu nedorazili.

Soudce Jan Šott dnes dopoledne uvedl, že jednání obžalovaných není trestným činem, a Andrej Babiš i Jana Nagyová tak byli zproštěni obžaloby. „Jsem velmi rád, že máme nezávislou justici a soud potvrdil, co jsem od začátku tvrdil. Že jsem nevinný a nic nezákonného jsem neudělal,“ napsal po vynesení rozsudku na svůj Twitter Andrej Babiš.

Rozsudek, který dnes zazněl u městského soudu, není pravomocný. Podle Šotta se policie a obžaloba neshodly, žalobce Jaroslav Šaroch měl podle něj málo důkazů. Obhájci Babiše a Nagyové oznámili, že se k rozsudku nejspíš neodvolají, státní zástupce si nechal lhůtu na rozmyšlenou. 

Andrej Babiš (ANO) ani jeho bývalá poradkyně a současně jihlavská zastupitelka Jana Nagyová nedorazili do budovy Městského soudu v Praze, kde soudce Jan Šott vynesl rozsudek v kauze Čapí hnízdo. Ta se týká padesátimilionové dotace na stavbu...

Nagyová se poradí s právníky 

Dvaapadesátiletá Jana Nagyová (dříve Mayerová), která v minulosti působila coby bývalá poradkyně Andreje Babiše, je nyní zastupitelkou Jihlavy. Po dnešním osvobozujícím rozsudku pro ČTK poznamenala, že se o věci případné satisfakce ještě bude radit s právníky. Kauza podle ní měla dopad na její rodinu, práci, známé či přátelství. „To je něco, o čem určitě budu mluvit se svým právníkem, protože jsem z toho rozhodně nevyšla bez úhony," doplnila Jana Nagyová, která se nadále chce věnovat komunální politice.

Koaliční smlouva bez Nagyové 

Nagyová uspěla u voličů v komunálních volbách, které se konaly v září 2022. Stala se tak zastupitelkou Jihlavy. Povolební vyjednávání se v krajském městě „táhla" dlouho, jméno Jany Nagyové bylo v souvislosti s Čapím hnízdem často skloňováno. Výsledkem všech schůzek po volbách byla poměrně pevná koalice, jež má 24 hlasů z celkových 37. Jana Nagyová z ANO ale dodnes zatím není její součástí. Po volbách si to vyžádali ODS a lidovci, a to právě kvůli tomu, že byla Nagyová společně s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem obžalovaná v případu dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo. Slib jihlavské zastupitelky ale Nagyová složila s ostatními na ustavujícím zastupitelstvu, to se v Jihlavě konalo v posledním možném termínu 24. října 2022. 

Zařazení Nagyové do koalice 

„Jsme rádi, že je rozsudek již vynesený. Jsme rádi za to, že zní, tak jak zní, a že potvrdil to, co si o celé kauze dlouhodobě myslíme. Samozřejmě chápeme, že to je prvoinstanční rozsudek, a že může dojít k nějakému odvolání či přezkumnému řízení. To bude mít samozřejmě vliv na další pokračování paní Nagyové v rámci koalice. V tuto chvíli platí, že je součástí našeho zastupitelského klubu a není podepsaná pod koaliční smlouvou. Až bude jasné, jak to dopadne s tím rozsudkem, tak v ten moment se budeme bavit s našimi koaličními partnery o dalším zařazení paní Nagyové v rámci celé koalice," řekl redakci Drbny dnes odpoledne náměstek primátora Jihlavy a současně stranický kolega Jany Nagyové Radek Popelka (ANO). 

Na oficiální oznámení rozsudku čeká také primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS). „Zatím se určitě nic nemění. Počkám, až přijde rozsudek písemně," sdělil Drbně primátor Jihlavy Petr Ryška. 

Redakce se obrátila také na zástupce opozice, konkrétně na zastupitele Libora Kuchyňu (STAN). I ten se shodně s náměstkem Popelkou vyjádřil ve smyslu, že rozhodnutí justice je třeba respektovat. „Rozsudek není pravomocný, takže si musíme na konečné soudy ještě počkat. Nicméně paní Nagyovou považuji od začátku za součást koalice v Jihlavě a její nepodepsání koaliční smlouvy bylo jen politické gesto," myslí si Libor Kuchyňa.

Ohodnoť článek

Foto Lenka Dvořáková

Štítky Čapí hnízdo, soud, obžaloba, zproštění, kauza, Jana Nagyová, Andrej Babiš, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z rozsudku máme radost. O dalším působení Nagyové v koalici budeme jednat s partnery, říká náměstek primátora Jihlavy Popelka | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.