Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Primátorem jmenován Petr Ryška z ODS. Věřím, že společně najdeme řešení, která posunou Jihlavu dál, řekl

, aktualizováno 24. října 2022, 16:28

Primátorem Jihlavy byl dnes zvolený Petr Ryška z ODS, dosavadní náměstek primátorky. Primátorský post tak nepřipadl vítězi voleb, kterým bylo hnutí ANO. Ryška vystřídal Karolínu Koubovou z Fóra Jihlava, jejíž uskupení Pirátů a Fóra bude v opozici. Koaliční smlouvu dnes dopoledne podepsali zástupci ANO 2011, ODS a KDU-ČSL. Vítězné hnutí ANO má tři ze čtyř náměstků, lidovci jednoho.

Lídra ANO Radka Popelku na dnešním ustavujícím zastupitelstvu navrhl na primátora Petr Paul z SPD, Popelka ale tuto nominaci nepřijal s odkazem na koaliční smlouvu. Zvolený byl náměstkem primátora.

Petr Ryška po svém zvolení poděkoval za práci své předchůdkyni i předchozímu zastupitelstvu. „Protože minulé období čtyřleté nebylo vůbec jednoduché, i díky pandemii koronaviru nebo válce na Ukrajině," řekl. Podle nového primátora se podařilo připravit řadu dobrých projektů a nové zastupitelstvo bude mít na co navazovat. „Kvůli době, ve které se nacházíme, tedy v době ekonomické a do určitě míry morální krize, to ale nebude vůbec jednoduché. Přesto věřím, že společně nalezneme ta njlepší řešení, která Jihlavu posunou zase o kousek dál.“

Po měsíci povolebního vyjednávání je jasno už i v krajské Jihlavě. Dnes dopoledne byla v sídle ODS podepsána koaliční smlouva se sílou 24 mandátů. Novým primátorem Jihlavy se stane dosavadní náměstek primátorky, pětapadesátiletý Petr Ryška (ODS)....

Náměstky primátora za ANO se vedle Popelky (odbor sociálních věcí a technických služeb) stali Jiří Pokorný (odbor ekonomický a odbor informatiky) a Richard Šedivý (odbor školství, kultury a tělovýchovy a odbor životního prostředí). Za lidovce pak obhájil místo náměstka Martin Laštovička (majetkový odbor a Útvar městského architekta).

Bývalá primátorka Karolína Koubová (PiFo) předává vedení města Petru Ryškovi (ODS)

Městská rada má nově 11 členů, o dva víc než doposud. ANO celkem pět zástupců (Radek Popelka, Jiří Pokorný, Richard Šedivý, Jiří Kotlík, Magdaléna Skořepová), ODS čtyři (Petr Ryška, David Beke, Jaroslav Huňáček, Vojtěch Prchal) a lidovci dva (Martin Laštovička, Petr Piáček).

Ustavující zastupitelstvo v Jihlavě (24. října 2022)

Pondělí, 24. října 2022, 16:03

Ustavující zastupitelstvo v Jihlavě (24. října 2022)
Ustavující zastupitelstvo v Jihlavě (24. října 2022)

Koalice má 24 hlasů z celkových 37, Jana Nagyová z ANO zatím nebude její součástí. Vyžádali si to ODS a lidovci kvůli tomu, že je Nagyová společně s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem obžalovaná v případu dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo. Slib jihlavské zastupitelky ale dnes Nagyová složila.

Nový primátor Petr Ryška se narodil v Jihlavě v roce 1967. Vystudoval Fakultu tělesné výchovy a sportu University Karlovy a stal se profesionálním trenérem plavání. Věnoval se také horolezectví a vystudoval geografii na přírodovědecké fakultě UK. Prvních třicet let profesního života se věnoval trenérské práci, vyučování na základní škole i gymnáziu a také podnikání. Vychoval několik desítek reprezentantů České republiky, získal několik městských, krajských i státních ocenění a prošel mnoha funkcemi včetně předsedy Českého svazu plaveckých sportů, člena Českého olympijského výboru či hlavního trenéra juniorské reprezentace ČR. 

O personálních otázkách rozhodovali zastupitelé na dnešním zasedání v gotické síni radnice veřejnou volbou. Počet lidí na uvolněných funkcích, tedy s nárokem na plný plat, se naopak v novém vedení města snížil z šesti na pět. V minulé radě byli vedle tří náměstků dva uvolnění radní.

Složení opozice 

V opozici budou v Jihlavě uskupení Pirátů a Fóra Jihlava, SPD a STAN. Tyto tři subjekty mají shodně po čtyřech mandátech. „Výsledek mě nepřekvapuje, je to, jak to bylo řečeno, takový sňatek z rozumu," řekla bývalá primátorka Karolína Koubová. Poslední čtyři roky Jihlavu řídilo Fórum s ODS, lidovci, Piráty a koalicí Žijeme Jihlavou (TOP 09 a Zelení).

„V tuto chvíli je zřejmé, že máme koalici pro hokej, uvidíme, jestli budeme mít i koalici pro město. Tomu jistě pomůže, pokud se vám podaří sehnat dostatek peněz na stavbu haly mimo rozpočet města," řekl Marek Hovorka za Piráty a Fórum v debatě. Připomněl tím záměr na stavbu Horácké multifunkční arény za 1,9 miliardy korun, na niž městu přes vyjednané dotace před komunálními volbami chybělo půl miliardy.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková | Zdroj ČTK, Magistrát města Jihlava

Štítky volby, koalice, smlouva, primátor, Petr Ryška, rada, podpis, komunální, Jihlava, ODS, ANO 2011, Česká pirátská strana, Karolína Koubová, fórum, KDU-ČSL, Radek Popelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primátorem jmenován Petr Ryška z ODS. Věřím, že společně najdeme řešení, která posunou Jihlavu dál, řekl | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.