Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nového starostu má na Třebíčsku zatím jen Náměšť. V Hrotovicích výsledky přezkoumává soud

Volby nových vedení měst na Třebíčsku někde brání nedohoda stran, které uspěly v zářijových komunálních volbách, jinde soudní přezkum výsledku voleb. Nového starostu a městskou radu zná zatím jen Náměšť nad Oslavou, kde se stal starostou Jan Kotačka (Spolupráce - aktivity), dohodnuté jsou koalice v Jaroměřicích nad Rokytnou, Moravských Budějovicích i okresním městě Třebíč. Dohodu mají i v Hrotovicích, starostka Hana Škodová (SNK) ale dnes řekla, že kvůli stížnosti na volby nebude podrobnosti sdělovat. Soud o stížnosti ještě nerozhodl.

„Volebním komisím důvěřuji, nikdo z nás, co jsme kandidovali, v nich samozřejmě neseděl, tak nevím, proč by ti mladí lidé, kteří to počítali, dělali něco účelově. Ale je to tak, tak čekáme na výsledek," řekla dnes Hana Škodová, jejíž sdružení nezávislých kandidátů ve volbách zvítězilo.

Jednání o složení rady města budou muset pokračovat v Jemnici. Ustavující zastupitelstvo se tam bude konat 24. října. Ve městě asi se 4 tisíci obyvateli se do voleb promítlo i současně konané referendum, které ve svém výsledku brání vzniku velkochovů a masokombinátu. Vítězem voleb se stalo uskupení Za dobrý život na Jemnicku, které bylo hlasitým odpůrcem rozšiřování zemědělských a potravinářských podniků. Minulý týden tam ale koalici dohodlo pět jiných stran v čele s občanskými demokraty. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu by měla 11 mandátů. KDU-ČSL s jedním zastupitelem ale od spolupráce ustoupila, uvedla to na svém facebooku.

VOLBY 2022: Velkochov a masokombinát tady nechceme, rozhodli Jemničtí v referendu

Ve čtrnácti obcích ČR společně s letošními komunálními a senátními volbami měli lidé možnost vyjádřit svůj názor také v místním referendu. V Kraji Vysočina se konalo referendum v Jemnici na Třebíčsku, kde obyvatelé rozhodovali o případné výstavbě...

„Hodně mě to překvapilo. Budeme vyjednávat dál a budeme doufat, že se nám nějak podaří dohodnout, určitě jsem nespálil mosty, v žádném případě," řekl dnes Pavel Nevrkla (ODS), který se měl stát starostou. Jednat se stranami, které měly na základě předchozí dohody skončit v opozici, nechce. Vedle uskupení Za dobrý život na Jemnicku měli do opozice mířit také komunisté a uskupení Pro Jemnici, které vede současný starosta Miloň Slabý.

Moravské Budějovice plánují ustavující zastupitelstvo také na 24. října. Na koalici se dohodla uskupení Budějováci, jejich lídr Martin Ferdan by se měl být zvolený starostou, a hnutí Za lepší Budějovice, které dohodu o koalici oznámilo na svém webu.

VOLBY 2022: Na jihlavské radnici se rýsuje spolupráce ANO s ODS a KDU-ČSL. Je to sňatek z rozumu, zní od lídrů

Bezmála po měsíci od sečtení hlasů v komunálních volbách se začíná postupně vyjasňovat složení vládnoucí koalice v Jihlavě. Nejblíže ke spolupráci mají první dva pásce – hnutí ANO a uskupení SPOLU. Rozšířit toto spojenectví by za určitých...

V Jaroměřicích nad Rokytnou se do funkce starosty zřejmě vrátí Jaroslav Soukup (ČSSD), který město vedl do roku 2018. Sociální demokraté volby v Jaroměřicích vyhráli, získali sedm z 21 mandátů. V koalici podle Soukupa budou s komunisty a uskupením Za Jaroměřice, koalice bude mít 11 mandátů. Podle Soukupa je to těsná většina, se kterou se koalice ve městě sestavovala i v minulosti. Pro zásadní rozhodnutí ve městě podle něho bude stejně důležité hledat širší podporu. V Jaroměřicích se bude ustavující zastupitelstvo konat ve středu.

O den později si nové vedení zvolí i Třebíč. Dohodnutá je koalice vítězného hnutí ANO, uskupení Pro Třebíč a KDU-ČSL. Starosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) i místostarostové Miloš Hrůza (ANO) a Pavel Janata (KDU-ČSL) by měli pokračovat ve svých funkcích. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 18 mandátů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky správa, volby, obce, Třebíč, koalice, okres Třebíč, Náměšť nad Oslavou, Hrotovice, Jaroměřice nad Rokytnou, Moravské Budějovice, Jaroslav Soukup, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nového starostu má na Třebíčsku zatím jen Náměšť. V Hrotovicích výsledky přezkoumává soud | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.