Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2021: Chceme spravedlivé důchody pro všechny, říká lídr ČSSD Jiří Běhounek

Již za necelý měsíc naši zemi čekají volby do Poslanecké sněmovny. Redakce Jihlavské Drbny chce svým čtenářům postupně představit jednotlivé lídry kandidátek v našem regionu. Na Vysočině budou voliči moci vybírat z devatenácti kandidujících subjektů. Dnes si můžete přečíst vizitku Jiřího Běhounka, krajské jedničky za ČSSD.

Profil lídra

Devětašedesátiletý Jiří Běhounek se narodil v Praze, kde absolvoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy, jako postgraduální studium si Jiří Běhounek zvolil atestaci ortopedie. V roce 1976 nastoupil na Ortopedické oddělení Nemocnice Pelhřimov a ještě tentýž rok byl jmenován tamním primářem. Nynější náměstek pelhřimovské nemocnice Jiří Běhounek je ženatý a má dceru a syna.

Sněmovní volby se uskuteční 8. a 9. října. Voliči na Vysočině mohou vybírat z devatenácti kandidujících subjektů. O přízeň voličů se bude ucházet 311 kandidátů. 

V rámci své politické kariéry působí od roku 1998 jako člen zastupitelstva města Pelhřimov (v letech 2002 až 2010 též radní). V roce 2008 byl zvolen hejtmanem Kraje Vysočina, kterým byl až do roku 2020. V roce 2013 byl Běhounek zvolen do Sněmovny, kde nepřetržitě hájí barvy ČSSD, kde se na jaře 2021 stal místopředsedou. V březnu 2021 byl zvolen lídrem kandidátky ČSSD v Kraji Vysočina pro volby do Poslanecké sněmovny PČR v říjnu 2021, dvojkou je Michal Šmarda, trojkou Bohuslav Kůrka.

Programové priority

Jiří Běhounek ve svých programových prioritách cílí na oblast, která je mu dlouhodobě nejbližší - zdravotnictví. Logicky neopomíná ani koronavirus. „Náklady covidu se musí spravedlivě rozdělit mezi všechny aktéry plateb,“ říká devětašedesátiletý politik. Jako palčivé téma vnímá případnou privatizaci zdravotnictví. „To odmítáme a nesmíme připustit.“ Jako sociálně-demokratický politik neopomíná oblast důchodů, které chce upravit tak, aby byly spravedlivé pro všechny.

Současný poslanec a bývalý hejtman Vysočiny také zrekapituloval úspěchu svých spolustraníků v předcházejícím volebním období. V oblasti sociální si pochvaluje růst důchodů, zvýšení rodičovského příspěvku nebo opětovné proplácení prvních třech dnů nemocenské.

„Čtenáře Jihlavské Drbny srdečně zdravím a přeji jim hodně sil a hlavně zdraví. Ať přijdou k volbám, přečtou si volební programy stran a nemají-li se mnou problém, ať mě volí.“                                 

„Prosadili jsme též Antivirus program nebo navýšili platy učitelům,“ vypočítává pozitiva končícího volebního období. Za podstatnou považuje též skutečnost, že se omezil prodej potravin dvojí kategorie a práci na zajištění bezpečné České republiky.

A co v Poslanecké sněmovně drhlo? „Nepovedla se komunikace koalice versus opozice, protože přestože mají všichni plno řečí o nutnosti realistického postupu, kterým by naše společnost čelila všem hrozbám, skutečnost je naprosto odlišná, prostě skutek utek,“ stýská si lídr ČSSD pro Vysočinu. Podle něj jsou čtyři roky vládnutí příliš krátká doba na systematickou práci, když potom se vše „přeorá“. „Ani vláda Babiše nenavázala na vládu Sobotky dostatečně,“ myslí si.

Profily dalších lídrů čtěte TADY

Jak strana u voličů nakonec uspěje, se dozvíme za necelý měsíc. Ambice ČSSD jsou podle Jiří Běhounka střízlivé, zřejmě vycházející z aktuálních průzkumů. „Cílem je překonat 5 % na celostátní úrovni, abychom vstoupili do Poslanecké sněmovny.“

Volební program

ČSSD vstupuje do parlamentních voleb s volebním programem, v němž nechybí snaha o růst platů platů, zvláště v sociálních službách. Cílí také na mladé rodiny, pro které nemá být vlastní bydlení pouhý sen, vzdělání by mělo být zdarma a dostupné. ČSSD rovněž slibuje, že vybere více peněz od bohatých, které hodlá rozumně investovat. „Spravedlivé důchody pro zodpovědné lidi,“ hlásá též program tradiční politicné strany. 

Celý program ČSS ke zhlédnutí ZDE.

Seznam uskupení, která na Vysočině podala kandidátní listinu pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

- Aliance národních sil
- Aliance pro budoucnost
- ANO 2011
- Česká strana sociálně demokratická
- Hnutí Prameny
-,Komunistická strana Čech a Moravy
- Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska)
- Moravané
- Moravské zemské hnutí
- Otevřeme Česko normálnímu životu
- PIRÁTI a STAROSTOVÉ (koalice - Česká pirátská strana a STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ)
- PŘÍSAHA – občanské hnutí Roberta Šlachty
- SPOLU – ODS, KDU-ČSL, TOP 09 (koalice - Občanská demokratická strana, KDU-ČSL a TOP 09)
- Strana zelených
- Svoboda a přímá demokracie (SPD)
- Švýcarská demokracie (www.svycarska-demokracie.cz)
- Trikolora Svobodní Soukromníci
- Urza.cz: Nechceme vaše hlasy; ke svobodě se nelze provolit. Odmítneme každou politickou funkci; nechceme totiž lidem nařizovat, jak mají žít. Máme jinou vizi. Jdeme jinou cestou – najdete ji na webu www.urza.cz
- VOLNÝ blok

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto novinyvm.cz

Štítky volby, 2021, parlament, lídr, vizitka, medailonek, program, priority, ČSSD, Jiří Běhounek, Kraj Vysočina, starobní důchod, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Poslanecká sněmovna ČR, Drbna.cz, Česko, koalice, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Chceme spravedlivé důchody pro všechny, říká lídr ČSSD Jiří Běhounek | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.