Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Za týden se otevírá obchodní centrum Aventin. Je dle zastupitelů pro město potřebné?

Přesně za týden se bude na pelhřimovské výpadovce otevírat nové obchodní centrum Aventin, což u mnohých obyvatel vyvolává otázky, zda je pro padesátitisícové město potřebné. Jaký názor mají městští zastupitelé?

Redakční dotaz: Potřebuje Jihlava nové obchodní centrum? Je skladba obchodů vyhovující potřebám obyvatelstva?

David Beke (ODS) 

Stavba nového obchodu je svobodnou volbou každého podnikatele. Zda bude úspěšný, ukáže až čas. Za mě je celá realizace nepříliš šťastně uchopena již od začátku a ve výsledku jde o promarněnou příležitost postavit kus fungujícího města, kde by se v ideálním případě měly potkávat funkce, bydlení, služeb (obchody), práce i rekreace. Nechápu obrovské peníze, které byly vynaloženy na to, aby se z přirozeného terénního svahu udělala na 140 000 m2 rovina. O zásahu do krajinného rázu ani raději nemluvím.

Mezi obchody nevidím pro Jihlavu žádné výrazné nové jméno, jsou to většinou již opakující se provozy, které v Jihlavě máme. Škoda.

Daniel Škarka (Fórum Jihlava) 

Z našeho pohledu otázka nestojí, jestli Jihlava potřebuje nové obchodní centrum nebo jestli je dostatek obchodních domů, ale kde jsou, jak vypadají a jaké mají další přidané funkce. V budoucnu by ideálně měly být obchodní domy jako běžná součást městských čtvrtí, ideálně řešené v parteru s bytovými nástavbami a nikoliv monofunkční a osamoceně izolované na území města, které kvalitní město zcela určitě nepotřebuje. Za splnění tohoto principu by si skladbu obchodů následně určil místní trh na základě potřeb obyvatelů dané městské části.

Tomáš Havlík (SPD) 

Za zastupitelský klub SPD říkáme, že v dané etapě rozvoje města nové obchodní centrum Jihlava nepotřebovala. Na otevření Cityparku doplatilo vnitřní město tím, že centrum ztratilo aktraktivitu. Střed města se stal podnikatelsky nezajímavým. Jen se projděme po městě, kolik je zde zavřených provozoven a nemusíme to vůbec přičítat koronavirovým opatřením. Dovolím si říci, že podobný osud nyní čeká i Citypark. Je to zákonitost geneze. Z

místních zákazníků, tedy starousedlíků, toho podnikatelé v Jihlavě moc nezískají. To ví a zná každý, kdo se obchodem a službami zabývá. Zákazníci odjinud, přijíždějící do Jihlavy ze směru jak od Pelhřimova, tak od Stonařova, ale i od Třebíče nebo od Havlíčkova Brodu budou nyní ve většině končit v Aventinu. Tento projekt je umístěn na velice strategicky výhodném místě. Zákazníci v Aventinu nakoupí, občerství se, utratí penízky a z Jihlavy odjíždí, aniž by město navštívili. Na radnici se pak mohou vymýšlet nové a nové projekty, jak vylidněné centrum oživovat. Že?

Kupovat v Aventinu věci běžné denní potřeby je nadbytečné. Za tím účelem slouží všude běžně dostupné supermarkety.

Božena Kremláčková (KSČM) 

Domnívám se, že Jihlava další centrum nepotřebuje. A to se další připravuje.....

Aventin pro mne zůstane černou můrou dobou své realizace. Nelze to ani spočítat jak dlouhý čas uplynul od koupi pozemků, plánů až po konečnou realizaci. Za tu dobu se podařilo téměř vše co plánovali postavit na jiném místě.

Nejhorší ale byla "podmíněná investice" - křižovatka ulic Žižkova a Rantířovská u benzinky ONO. Tak dlouho jsem interpelovala a dotazovala jsem se řešení, až ji nakonec město postavilo samo (neberu to jako svoji zásluhu, ale jako ostudu investora OC Aventin).

Martin Hyský (ČSSD) 

Domnívám se, že obchodních center je v Jihlavě poměrně dost, tudíž další je již zbytné. Detailní skladbu nového centra neznám. Otázkou je, zda nějaký ten řetězec navíc je tou správou cestou ke zkvalitnění života obyvatel.

Vojtěch Prchal (Žijeme Jihlavou!) 

Z mého pohledu je nové nákupní centrum v této podobě nadbytečné a zásadně neobohacuje nabídku zboží a služeb v Jihlavě a jejím okolí. Výhodu možná spatřuji pro mimojihlavské občany, kteří nebudou muset za běžnými nákupy do centra města, což však může mít negativní dopad na menší lokální podnikatele s provozovnami právě v centru města. Osobně jsem velmi zvědavý, jak se občané k Aventinu postaví a v jakém množství si obchodní centrum najde své zákazníky.


Poznámka: Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. Další oslovení městští zastupitelé Jaromír Kalina (KDU-ČSL) a Jiří Pokorný (ANO) na dotaz redakce ve stanoveném termínu neodpověděli.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Aventin

Štítky politická korida, Jihlava, Aventin, obchodní centrum, nákupy, obchod, ODS, Svoboda a přímá demokracie, Jiří Pokorný, Božena Kremláčková, Jaromír Kalina, Martin Hyský, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Za týden se otevírá obchodní centrum Aventin. Je dle zastupitelů pro město potřebné? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.