Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Vysočině se noví členové krajské rady vzdali funkcí starostů. Hejtmana zaměstnává hlavně koronavirus

Půl roku po krajských volbách se funkcí starostů vzdali na Vysočině dva noví členové krajské rady. Lukáš Vlček, který je starostou Pacova na Pelhřimovsku a zároveň náměstek hejtmana, se na odchod z pozice starosty chystá. Výměnu zatím oddálil koronavirus. Podle nového hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS a STO) funguje nové krajské vedení dobře díky rozděleným kompetencím. Sám se věnuje především koronavirové krizi.

„Kvůli tomu, že mě opravdu zaměstnává vakcinace a koronavirus, tak mám méně času na koncepční práci. Můj plán byl takový, že budu pravidelně konzultovat se členy rady jejich gesce a budu na to mít víc času. Můj dluh je, že toho času nemám mnoho a probíhá to v podstatně menším rozsahu," řekl Vítězslav Schrek. Oceňuje připravenost kraje na čerpání evropských dotací v příštím období, kdy by zejména z programu React-EU měly čerpat krajské nemocnice. Připravují se investice do budov i vybavení.

Koalici na Vysočině po podzimních volbách tvoří ODS se Starosty pro občany, Piráti, Starostové pro Vysočinu (STAN a SNK ED), KDU-ČSL a ČSSD. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má 32 křesel.

Opoziční zastupitel Martin Kukla (ANO) na současné koalici ocenil, že opoziční a jiné kritické názory koalice vyslechla a dodatečně navýšila dotační program na podporu hospicové péče, na stavby ve vodním hospodářství a také dodatečně vyhlásila program Venkovské služby. „Jen je škoda, že venkovské prodejny byly v této těžké době několik měsíců v nejistotě, zda se vůbec udrží," řekl Martin Kukla. „Myslím si, že mapujeme potřeby venkova, a to, že třeba nevyhovíme hned, jak tomu bylo v případě venkovských prodejen, je důkaz toho, že si to chceme nejdřív nějak rozebrat, popovídat si o tom a zjistit potřeby. Musím ocenit, že se z druhou stranou opravdu komunikuje, nechceme to rozhodovat od stolu," řekl Schrek.

Kritika opozice na nové vedení strany směřuje také k vypovídání smluv o zahraničních partnerství. Pozastavená byla například spolupráce s Čínou. „Kraj se snaží dělat politiku pouze se západními zeměmi, což, dle mého názoru, není vždy nejlepší cesta. Je třeba hledat příležitosti a myslet na naše občany, ne jen na něčí prospěch. Partnerské spolupráce se těžko uzavírají, lehce vypovídají a často bývá nemožné je znovu uzavřít," řekl Kukla.

Vysočina vypověděla spolupráci s Čínou. Její přínos je malý, říká hejtman Schrek

Vysočina již nebude spolupracovat s Čínou. Hejtmanství vypovědělo memorandum o spolupráci s čínskou provincií Chu-pej. Podle hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS a STO) se nenaplnily představy o spolupráci a přínos z partnerství byl ve všech...

Nová krajská koalice se dohodla na tom, že by ve vedení kraje neměl nikdo dlouhodobě vykonávat více uvolněných funkcí. Dohodu už splnili krajští radní Roman Fabeš, který se vzdal místa starosty v Telči na Jihlavsku, a Jan Tourek, který byl starostou Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Pacovský starosta Vlček (STAN) chce také rezignovat kvůli tomu, že se stal po loňských krajských volbách náměstkem hejtmana Vysočiny. Na svého nástupce v čele Pacova navrhl dosavadního místostarostu Tomáše Kocoura. Výměnu starostů mělo řešit pacovské zastupitelstvo 22. března, bod byl z jednání stažen, protože byl místostarosta kvůli covidu-19 v karanténě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kraj Vysočina / Facebook

Štítky správa, rada, kraje, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, Vítězslav Schrek, Lukáš Vlček, ODS, koronavirová krize, Pacov, okres Pelhřimov, Martin Kukla, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se noví členové krajské rady vzdali funkcí starostů. Hejtmana zaměstnává hlavně koronavirus | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.