Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Turisté budou moci i letos navštívit hrad Kámen. Opravovaný zámek v Telči se otevře v létě

Na hlavní turistickou sezonu se na Vysočině chystá i hrad Kámen, který měl v letošním roce zůstat kvůli připravované rekonstrukci uzavřený. Stavební práce ovlivní i chod zámku v Telči, který se několik let opravuje. Otevření jeho rekonstruované části se plánuje na červenec. Podle plánu se 1. dubna společně s dalšími památkami otevře jaroměřický zámek, i když oprava jeho elektroinstalace stále pokračuje. Poprvé se letos otevře muzeum v Telči, které vzniklo úpravou bývalého domova seniorů, sdělili správci památek.

Hrad Kámen 

Začátek opravy hradu Kámen, který je ve správě Muzea Vysočiny Pelhřimov, zdrželo administrování přislíbené dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. „Protože je zřejmé, že výběrové řízení na dodavatele určitě neproběhne rychleji než do podzimu, tak jsme se rozhodli ještě pro návštěvníky otevřít letošní sezonu, byť s tím, že sezona skončí 27. srpna," řekl ředitel muzea Ondřej Hájek.

Odsunutí zahájení rekonstrukce a instalace nových expozic podle něho nezpůsobilo větší potíže. Jen se musel přesunout také převoz motocyklů, které jsou na hradě vystavené. Patří Národnímu technickému muzeu, které chce využít uzavření hradu ke konzervaci a úpravě strojů. Připravovaná oprava hradu a instalace expozic bude asi za 110 milionů korun, potrvá zhruba tři roky. Vedle toho se u hradu připravuje stavba návštěvnického centra. Mělo by mít neogotickou podobu jako stavba, která na jeho místě stávala, dochovala se z ní jen část.

Státní památky na Vysočině loni navštívilo asi 94 tisíc lidí. Vstupné na nich zůstane letos stejné jako loni. Kromě víkendů a svátků je budou moci lidé v dubnu navštívit také v úterý 18. dubna na Mezinárodní den památek. Při této příležitosti se o tři dny dříve mimořádně otevře kostel svatého Víta v bývalém městečku Zahrádka, zbouraném kvůli stavbě přehrady Švihov.

Hrad Roštejn

Hrad Roštejn, který patří pod Muzeum Vysočiny Jihlava (MVJ), má rozsáhlou rekonstrukci několik let za sebou. Letos bude podle jeho kastelánky Kateřiny Rozinkové potřebovat jen natřít střechu. Náklady jsou přibližně milion korun a jeho otevření pro návštěvníky neovlivní. Loni hrad navštívilo přes 37 tisíc lidí. Vedle prohlídek se na hradě konají kulturní akce, nejbližší bude 1. května Myslivecký den. Prohlídky na Roštejně letos mírně zdraží. Jednotlivé vstupné zůstane stejné jako loni, na trase A je to 150 korun pro dospělého. Rodinné vstupné zdraží z 350 na 400 korun, jsou v něm zahrnuti dva dospělí a až čtyři děti.

Muzeum a zámek v Telči 

Pod jihlavské muzeum bude spadat také nové muzeum v Telči. Podle zástupkyně ředitele MVJ Ludmily Moržolové je jeho slavnostní otevření připravované na 5. dubna, o den později se otevře veřejnosti. V budově ve Špitální ulici bude dlouhodobě instalovaná expozice věnovaná rašeliništím. Vznikla spoluprací s rakouskými partnery.

Mimořádnou událostí bude letos v Telči i otevření zámku, který je spolu s dalšími třemi památkami na Vysočině ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ). Nejprve se podle mluvčí NPÚ Markéty Slabové otevře jeho trasa B, která byla přístupná i během rekonstrukce. Návštěvníci si ji budou moci poprvé projít 29. dubna. Další části včetně nových prohlídkových okruhů budou zpřístupněné od 14. července.

Jaroměřice nad Rokytnou 

Elektroinstalace na jaroměřickém zámku, který je také ve správě NPÚ, se bude opravovat do letošního října. V sezoně podle Slabové omezí jen pohyb aut na nádvoří.

Třebíč 

Třebíč, v níž jsou i památky zapsané na seznam UNESCO, které jsou přístupné celoročně, otevře městskou věž, rozhlednu kostelíček a větrný mlýn v květnu, uvedla ředitelka Městského kulturního střediska Nikola Černá. Expozice ve mlýně bude letos rozšířená. Novinkou ve městě bude turistický okruh, který návštěvníky seznámí s významnými stavbami na Karlově náměstí. Trasa bude připravená od letních prázdnin.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zámek Telč

Štítky kultura, správa, památky, turistika, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté budou moci i letos navštívit hrad Kámen. Opravovaný zámek v Telči se otevře v létě | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.