Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hasič z Telče má novou vánoční píseň. Její součástí jsou betlémáři z Třeště i studnické perníčky, říká Jurič Pařil

V pořadí už pátou vánoční píseň nazpíval pro své fanoušky Jurič Pařil - zpívající hasič z Telče na Jihlavsku. Ta letošní, jejíž klip měl premiéru před dvěma týdny, se jmenuje Vánoční. Autorem hudby i textu je sám Jurič, a jak říká v rozhovoru, pokud chce začít skládat, pak musí být ve správném rozpoložení. Kromě klipu si v rozhovoru můžete poslechnout vánoční pozdrav, který hasič z Telče nazpíval přímo pro naše čtenáře.

Na světě je tvoje další vánoční písnička. Kolikátá už to vlastně je?
V první řadě bych chtěl pozdravit čtenáře Jihlavské Drbny. Jak letos pravil můj kolega v práci: „Vánoce nemůžou začít, dokud zpívající hasič nevydá novou vánoční píseň.“ (smích) Ano, každý advent chci lidi potěšit novou vánoční písničkou. I když mi vánočních témat pomalu ubývá, stále bojuji a tvořím. Letos je to v pořadí již pátá vánoční píseň, a doufám, že fanoušky potěšila.

Podle klipu, který měl premiéru před dvěma týdny, vidím, že se natáčelo v Třešti, v Telči. Kde ještě?
Letošní vánoční písní jsem vzpomněl na vánoční tradice spojené s okolím Telče. Zmínil jsem dlouholetou tradici třešťských betlémářů, věhlasné kouzlo a vůni Studnických perníčků, a také adventní akci na telčském náměstí, kde každým rokem zpívám své vánoční písně při rozsvěcování vánočního stromku.

Vidím, že jde o čerstvé předvánoční záběry. Jak dlouho trvalo natáčení?
Letošní píseň jsem vydal později, zveřejněná byla až při druhé neděli adventní. Čekal jsem na první sníh a zmíněnou akci na náměstí. To vše jsem do klipu zakomponoval. Videoklip na YouTube si vede dobře, má na kontě již přes 8 tisíc zhlédnutí.

Autorem písně i hudby jsi ty? Jak dlouho jsi ji skládal?
Pokud chci začít skládat, musím být ve správném rozpoložení. Většinou to jde ráz na ráz a hudba vzniká zároveň s textem. Finální text se ještě dotahuje při posledních úpravách písně. Ptáte se, jak najdu správné rozpoložení? Většinou na dně vypité sklenky od ginu s tonikem! (smích)

V klipu nemáš žádné profíky, ale „obyčejné" lidi na trzích, ženy, co malují perníky. Byli všichni ochotní, co se natáčení týče?
Poněvadž nejsem profesionální muzikant, nestojí za mnou vlivné hudební agentury, musím své snažení v oblasti hudby financovat z rodinného rozpočtu. Od toho se samozřejmě odvíjí kvalita videoklipů, herců či úroveň propagace a mediálního snažení. Proto mi mnohdy nezbývá nic jiného, než sáhnout po „hercích z lidu“ či „kamarádech“. Musím podotknout, že děvčata od studnických perníčků byla báječná. Měla obrovskou radost, když jsem je oslovil, a samotné natáčení v jejich rodinné kulinářské dílničce bylo na profesionální úrovni. Ještě jednou moc děkuji za překrásnou perníkovou chaloupku, kterou mi věnovali na památku.

Rok 2022 pomalu končí. Jaké máš plány na ten další rok 2023?
S mojí kapelou jsme letos odehráli několik fajn letních koncertů v Kraji Vysočina. V příštím roce chci složit další nové písně, zahrát si opět na letních festivalech a dělat lidi šťastnými.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Juriče Pařila

Štítky Vánoce, píseň, advent, hasič, Jurič Pařil, Telč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasič z Telče má novou vánoční píseň. Její součástí jsou betlémáři z Třeště i studnické perníčky, říká Jurič Pařil | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.