Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zemřel rodák z Jihlavy Brancuzský, bylo mu 66 let. Hrál třeba v Koljovi, angažmá měl i v Horáckém divadle

Ve věku 66 let zemřel divadelní a filmový herec a dabér Otmar Brancuzský. Na webu o tom informoval pražský Činoherní klub, jehož členem byl Brancuzský od roku 2010. Podle serveru idnes.cz herec zemřel v sobotu.

Herec a dabér Otmar Brancuzský se narodil 13. února 1956, zemřel 22. října v Malém Beranově. 

Před kamerou se Brancuzský objevoval zejména ve vedlejších rolích, diváci jej ale mohli vidět v mnoha filmech či seriálech. Zahrál si například i ve filmu Kolja Jana Svěráka, který za něj dostal americkou filmovou cenu Oscar.

„S lítostí v srdci oznamujeme, že nás navždy opustil náš drahý kolega a kamarád Otmar Brancuzský. Čest jeho památce," uvedl dnes k hercově úmrtí Činoherní klub. Brancuzský v divadle nejdříve hostoval. Nejprve alternoval v rolích Starosty a Prvního radního ve hře Vodní družstvo, v roce 2004 se pak představil jako Fámulus v Impresáriovi ze Smyrny a posledních 12 let byl členem Činoherního klubu.

Brancuzský se původně vyučil knihařem ve Vidnavě a poté studoval na brněnské uměleckoprůmyslové škole grafiku a fotografii. Po studiích působil jako herec v amatérských souborech a založil divadelní spolek „Bez chiby". Profesionálně se herectví věnoval od roku 1990, kdy vstoupil do angažmá v Horáckém divadle v Jihlavě. V roce 1993 odešel do Klicperova divadla v Hradci Králové a v letech 1995 až 2006 hrál v pražském divadle ABC.

Kolja, Básníci či Anděl Páně 

Vedle divadelních rolí má na kontě i mnohé filmové role. Vedle snímku Kolja si zahrál například ve filmech Báječná léta pod psa, Jak básníci neztrácejí naději či Podvraťáci nebo pohádkách Lotrando a Zubejda, Královský slib nebo Anděl Páně.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavel Kolský | Zdroj Facebook, Činoherní klub, wikipedia, ČTK

Štítky úmrtí, herec, divadlo, dabing, Otmar Brancuzský, Jihlava, Kolja, film, Jan Svěrák, Činoherní klub, Ceny Oscar, Anděl Páně, Malý Beranov, Klicperovo divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel rodák z Jihlavy Brancuzský, bylo mu 66 let. Hrál třeba v Koljovi, angažmá měl i v Horáckém divadle | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.