Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Herec Oldřich Navrátil se stal čestným občanem rodné Třebíče. S ním třeba i hokejista Patrik Eliáš

Novým čestným občanem Třebíče se stal herec Oldřich Navrátil. O udělení čestného občanství třebíčskému rodákovi na svém čtvrtečním jednání rozhodli jednomyslně zastupitelé města. Zároveň všichni přítomní hlasovali pro udělení Ceny města Třebíče herci Miloslavu Kopečnému a hokejistovi Patriku Eliášovi.

Navrátil si podle starosty Třebíče Pavla Pacala (Pro Třebíč) ocenění převezme 3. listopadu, když bude v Třebíči účinkovat v divadelní hře Manželství v kostce. Ceny města předá radnice při příležitosti oslav státního svátku 28. října.

Oldřich Navrátil oslaví 21. října 70. narozeniny. Herectví vystudoval na brněnské Janáčkově akademii múzických umění (JAMU). Je známý z divadelních i televizních a filmových rolí. V roce 2012 získal Cenu města Třebíče.

Byl aktivní do roku 2017

Osmasedmdesátiletý herec Kopečný je stejně jako Navrátil absolventem brněnské JAMU. Své angažmá měl v mnoha divadlech, včetně pražského Divadla pod Palmovkou.

Hokejista Eliáš se narodil v Třebíči v roce 1976. V české nejvyšší soutěži debutoval v sezoně 1992/93 v dresu Kladna. V roce 1994 byl draftován ve druhém kole jako 51. hráč New Jersey, jemuž zůstal věrný celou dobu své kariéry v NHL. V letech 2000 a 2003 výrazně pomohl New Jersey k zisku Stanleyova poháru. Aktivní kariéru ukončil v roce 2017.

Čestné občanství je nejvyšší formou ocenění města. Třebíč ho poprvé udělila v roce 1875 autorovi prvních sepsaných dějin města Adolfu Kubešovi, loni ho získal herec Miroslav Donutil, vyplývá z informací na webu města. Do současnosti bylo uděleno 47 oceněným. Čestné občanství města je udělováno osobnostem, které se významným způsobem zasloužily zejména o rozvoj města, jeho vzhled a pozitivní prezentaci a za mimořádné činy v různých oblastech včetně kultury. Mezi čestnými občany Třebíče jsou i českoslovenští prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk a Edvard Beneš.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pavel Vácha

Štítky občanství, správa, ocenění, Navrátil, Eliáš, Třebíč, SK Horácká Slavia Třebíč, herec, Oldřich Navrátil, Patrik Eliáš, hokejista, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, New Jersey Devils, Pavel Pacal, Divadlo pod Palmovkou, National Hockey League

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Herec Oldřich Navrátil se stal čestným občanem rodné Třebíče. S ním třeba i hokejista Patrik Eliáš | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.