Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Po roční přestávce se do Telče vrátily slavnosti Zachariáše z Hradce

Po roční přestávce se do Telče na Jihlavsku vrátily historické slavnosti Zachariáše z Hradce a Kateřiny z Valdštejna. Dvoudenní akce vyvrcholila dnes odpoledním průvodem účastníků z měst Regionu Renesance. Historické slavnosti připomněly 495 let od narození Zachariáše z Hradce, 15 let od podpisu memoranda Regionu Renesance a 15 let od vzniku akce.

"Loni jsme museli slavnosti vynechat kvůli koronaviru. Letos jsme se k tradici vrátili, ale samozřejmě za dodržování všech nařízených opatření," uvedla jedna z organizátorek festivalu Věra Peichlová. Dodala, že například stánky na dobovém jarmarku musely dodržovat dvoumetrové rozestupy. Kromě toho návštěvníci mohli na řadě míst využít dezinfekci. "I tak jsme ale rádi, že se slavnosti konaly a potěšil nás i zájem lidí o akci," Podle Peichlové dnes do Telče dorazilo přibližně 1500 návštěvníků. Dvoudenní program nabídl například historické tance, divadelní představení nebo koncerty.

Peichlová uvedla, že slavnosti mají i částečně vzdělávací rozměr. "Díky tomu, že pravidelně připomínáme postavy Zachariáše z Hradce a Kateřiny z Valdštejna, nejsou tyto dvě osobnosti pro region jen nějaká jména z učebnic dějepisu nebi historie," řekla. Za vlády šlechtice Zachariáše zažila Telč a okolí zlatou éru. Zavedl nové způsoby hospodaření, zakládal rybníky a podporoval cechy. Zároveň přebudoval místní gotický hrad na renesanční zámek.

Historické slavnosti se staly v Telči tradicí. Připomínají, že Zachariáš z Hradce i jeho žena Kateřina z Valdštejna byli donátory, kteří svým působením a životem dokázali vtisknout Telči ráz italské renesanční architektury aplikované do drsnějších podmínek Království českého a Markrabství moravského.

Zachariáš z Hradce také panoval na území dnes jihočeských měst a obcí jako například Slavonice, Kunžak nebo Strmilov. Na podobném území dnes působí mikroregion Region Renesnace, do nějž patří Telč, Třešť, Dačice, Slavonice a Jemnice. "Moc nás těší, že zástupci všech těchto míst se dnešní akce zúčastnili," řekla Věra Peichlová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto telc.eu

Štítky ČR, zábava, historie, Telč, slavnost, okres Jihlava, Slavonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po roční přestávce se do Telče vrátily slavnosti Zachariáše z Hradce | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.