Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Jihlavě začne v pátek Živé kino, dokumenty se budou promítat i v kostele

V Jihlavě v pátek začne Živé kino, které tradičně předznamenává jihlavský mezinárodní festival dokumentů. Do 29. srpna Živé kino nabídne sedm českých dokumentárních filmů z minulého festivalového ročníku. Promítat se bude na netradičních místech, například v lesoparku Heulos, na nástupišti vlakového nádraží nebo v kostele, zúčastní se režiséři. Vstup bude zdarma.

"Na Živé kino Jihlava naváže 30. srpna Živé kino Praha, které v české metropoli představí dokumenty těsně před svým dokončením," uvedla za pořadatele Zuzana Kopáčová.

Promítání v Jihlavě zahájí tento týden v pátek snímek Vlci na hranicích Martina Páva, který zachycuje vztah lidí k vlkům vracejícím se na Broumovsko. V neděli budou následovat audio-vizuální esej Pripyat Piano režisérky Elišky Cílkové a dokument Tomáše Havlíčka Jsme epicentry zemětřesení, který zachycuje téma environmentálního žalu mladé generace.

Film o novodobých poutnících Pouť krkonošská režiséra Karla Čtveráčka jihlavští diváci uvidí 24. srpna, promítat se bude za studánkou u Skalky. Projekce dalších dvou snímků se uskuteční 27. srpna na vlakovém nástupišti, budou to Osobní život díry režiséra Ondřeje Vavrečky a experimentální film Andrey Slovákové Pět set plošin.

Živé kino v Jihlavě poslední srpnovou neděli uzavře režisérská dvojice Jan Daňhel a Adam Oľha s netradičním portrétem surrealisty Jana Švankmajera. Organizátoři akce tentokrát diváky pozvou do kostela svatého Ducha ve Smetanových sadech. Podrobné informace jsou na webu festivalu.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava bude od 26. do 31. října, uskuteční se popětadvacáté. "Půjde o unikátní ročník, ve kterém spojíme fyzickou a digitální podobu," uvedl ředitel festivalu Marek Hovorka. Loni, kdy se festival konal kvůli pandemii koronaviru on-line, se podle Hovorky ukázalo, že je velké množství diváků, kteří do Jihlavy nemohou z různých důvodů přijet, ale dokumenty je zajímají. Proto pořadatelé chtějí, aby digitální verze zůstala součástí festivalu, což podle nich odpovídá i současným trendům v zahraničí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MFDF

Štítky ČR, film, festival, Jihlava, kino, kostel, režisér, Marek Hovorka, dokumentární film, Eliška Cílková, Tomáš Havlíček, Praha, pandemie covidu-19, Jan Švankmajer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě začne v pátek Živé kino, dokumenty se budou promítat i v kostele | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.