Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kulturu v Jihlavě nastartují havíři. Zahraje Zatrestband, Bára Hrzánová a Sto zvířat

Lidé v Jihlavě se letos mohou těšit na tradiční Havíření. Pro návštěvníky jsou od 18. do 20. června připraveny nejen tradiční průvody, ale i řada koncertů, pouličních divadel a dobročinný běh. Vše vyvrcholí v neděli tradiční Svatojánskou poutí.

Jihlavští havíři se z jihlavského podzemí vynoří po dvou letech, aby se všemi návštěvníky oslavili stříbrnou historii města. „Slavit budeme hlavně i konec více než ročního kulturního sucha. Už se nemůžeme dočkat živých koncertů a krásných pouličních divadel, ať už v pátek a sobotu ve Smetanových sadech nebo v neděli u Kostelíku svatého Jana Křtitele na tradiční pouti,“ říká Milan Kolář za spolek Jihlavský havířský průvod, který Havíření pořádá.

Havíři vyjdou do města celkem třikrát. V pátek 18. června ve 21 hodin vyrazí Perkmistr se svým doprovodem na první slavnostní průvod ve světle loučí a luceren. Cestu mu budou stejně jako před dvěma lety zpestřovat divadelníci. Druhý den pak průvod půjde v 16:00. Trasu bude mít oba dny stejnou, z náměstí okolo Brány Matky Boží, poté do parku za kinem Dukla až na hlavní scénu oslav do Smetanových sadů.

Kompletní a stále aktualizovaný program návštěvníci na stránkách Jihlavského havířského průvodu.

Jihlavští havíři vychází vždy odpoledne a navečer, aby jim v kostýmech nebylo příliš horko, ale program ve stínu stromů ve Smetanových sadech bude probíhat v pátek už od 16:00 a v sobotu od 14:00. V pátek zde pohodovou atmosféru odstartují Voilá a Bára Hrzánová s Mariem Bihárim. Večer vyvrcholí koncertem Zatrestbandu a swingovými The 6 Fireballs. V sobotu se pak bude střídat nálada folková v podání Epy De Mye a Nezmarů s filharmonií jihlavské ZUŠ a ska-punková v podání kapel Circus Problem a Sto Zvířat.

Víkend zakončí pouť ke svatému Jánu 

Vedle koncertů se můžou návštěvníci těšit na pouliční divadelníky, stánkové městečko s nejrůznějšími dárky a hlavně s nejrůznějšími dobrotami od místních podnikatelů.

V neděli pak havíři vyjdou naposledy, a to hned ráno v 9:00 v menším počtu od ZŠ Křížova po ulici Srázná až ke kostelíku svatého Jana Křitele. Po slavnostní mši v 9:30 se během celého dne mohou zájemci podívat na pohádky a také si poslechnout několik koncertů, případně si něco vyrobit ve výtvarných a rukodělných dílnách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Havířský průvod

Štítky Havíření, kultura, historie, průvod, Jihlava, koncert, Barbora Hrzánová, Sto zvířat, pouť, sad, divadlo, Milan Kolář, Epydemye, Brána Matky Boží (Jihlava)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kulturu v Jihlavě nastartují havíři. Zahraje Zatrestband, Bára Hrzánová a Sto zvířat | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.