Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Horácké divadlo Jihlava připravilo na příští sezonu pět premiér

Horácké divadlo Jihlava (HDJ) se chystá v příští, 82. divadelní sezoně uvést premiéry pěti her, i když jedna z nich už měla letos svoji on-line premiéru. Komedii Čtyři vraždy stačí, drahoušku! odehrál soubor jediného profesionálního divadla na Vysočině 3. dubna před prázdným hledištěm, protože divadla byla kvůli pandemii pro diváky uzavřená. Znovu se otevřou 24. května, kdy HDJ zahájí předprodej na novou sezonu.

"Předplatitelům aktuální sezony i majitelům jednotlivých vstupenek či dárkových poukazů budeme přirozeně vstupenky vyměňovat za nové termíny či nabízet jiné kompenzace, u všech typů vstupenek jsou prodlouženy platnosti," uvedla mluvčí divadla Mirka Kvíčalová.

První premiérou bude 4. září hra Postřižiny Bohumila Hrabala v režii Michala Skočovského. První představení komedie Čtyři vraždy stačí, drahoušku!, která vychází ze stejnojmenné filmové komedie, uvede divadlo 25. září. Na 16. října plánuje uvést inscenaci věnovanou Josefu Florianovi, rodákovi ze Staré Říše na Jihlavsku. Autorem hry i režisérem je Martin Františák. Divadlo jí navazuje na svůj záměr představovat divadelně významné osobnosti regionu. Florian byl nakladatelem a katolickým myslitelem. Představí ho hra nazvaná Poklekni před duší. "Dravý a svébytný autorský rukopis Martina Františáka zpracovává dramatickou formou neoblomnou pevnost vesmíru Josefa Floriana a krajiny Staré Říše s ním spjaté," uvedla Kvíčalová.

V prosinci divadlo uvede hru belgického básníka, dramatika a esejisty píšícího francouzsky Maurice Maeterlincka Modrý pták. Na únor příštího roku je naplánovaná premiéra frašky Tři bratři v nesnázích (A je to v Pytli!), kterou napsali Ray a Michael Cooneyovi. Původně byla uvedená pod názvem Tom, Dick a Harry. Jsou to jména tří bratrů, kteří žijí v současném Londýně. Vlastní příběh, plný humorných záměn i dramatických zvratů, se odehraje během několika hodin. Začíná jednoho jarního rána, kdy mladí manželé Tom a Linda Kerwoodovi s napětím očekávají pracovnici z úřadu pro adopci dětí, která má rozhodnout o jejich dalším osudu.

K představením letošní sezony se divadlo vrátí po koronavirové pauze v červnu. Kromě divadelních prken bude hrát také v jihlavské zoologické zahradě, kde už loni v létě úspěšně uvedla hru Kniha džunglí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto divadlo.cz

Štítky ČR, divadlo, Jihlava, Horácké divadlo Jihlava, premiéra, vstupenka, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Josef Florian, Kraj Vysočina, Martin Františák, Bohumil Hrabal, Maurice Maeterlinck, Stará Říše, Londýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horácké divadlo Jihlava připravilo na příští sezonu pět premiér | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.