Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z Jihlavy do Prahy častěji a bez přestupu. Žluté vlaky pojedou až dvoustovkou

Od roku 2026 bude rychlíkovou železniční linku R9 mezi Prahou a Brnem či Jihlavou přes Havlíčkův Brod provozovat soukromá společnost RegioJet. Vlaky, které budou vybaveny moderními technologiemi, pojedou z Jihlavy do Prahy devětkrát za den.

Z Jihlavy do Prahy budeme moci od roku 2026 cestovat vlakem pohodlněji. Provozovatele rychlíků RegioJet CZ vybralo ve čtvrtek ministerstvo dopravy. Na lince R9 mezi Prahou, Havlíčkovým Brodem a Jihlavou nebo Brnem budou jezdit 15 let, na tak dlouho je podepsána smlouva.

Nové elektrické jednotky RegioJet CZ budou jezdit trasu do Jihlavy každé dvě hodiny, celkem devětkrát denně. První spoj z Jihlavy do Prahy by mohl jet už kolem půl čtvrté ráno a poslední bude z Prahy vyjíždět v deset hodin večer. „U Jihlavy jde o výrazný posun v dostupnosti, protože se z Prahy do Jihlavy nyní jezdí s přestupem v Havlíčkově Brodě,“ podotkl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Nové vlaky nabídnou 200 míst k sezení v 1. a 2. třídě, ve špičkách bude kapacita posilována. Cestující budou mít k dispozici občerstvení, zásuvky, wifi a informační systém. Bezpečnost zajistí evropský vlakový zabezpečovač ETCS.

Cestu z Jihlavy-města do Prahy hl.n. vlaky zvládnou v prvních letech za 2 hodiny a 22 minut. „Linku obslouží moderní nízkopodlažní jednotky polského výrobce Pesa, konstruované na rychlost 200 kilometrů za hodinu,“ řekla mluvčí RegioJetu Alexandra Janoušek Kostřicová. Tuto využijí kolem roku 2030 na prvním úseku vysokorychlostní trati mezi Poříčany a Prahou, který cestu zkrátí zatím jen o minuty.

Už druhý úsek VRT ve středních Čechách by mohl přinést zrychlení spoje na hodinu a půl. Dokončená VRT v polovině 30. let pak spojení Jihlavy s Prahou zkrátí na 50 minut. Pro VRT v okolí Jihlavy letos proběhnou geotechnické práce.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Regiojet | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Jihlavy do Prahy častěji a bez přestupu. Žluté vlaky pojedou až dvoustovkou | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.