Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Patnáct let od největší hromadné nehody. Na D1 uvízlo přes 20 tisíc lidí, zranili se i Němci, Portugalka a Slováci

Dnes uplynulo už 15 let od největší hromadné nehody v ČR. Stala se na Zelený čtvrtek na dálnici D1 v kritickém úseku v okolí Jihlavy. Během chvíle se v silné sněhové vánici stalo 93 nehod, škoda na poškozených vozidlech se dostala na téměř 30 milionů korun.

Nehoda, jež se do historie zapsala pod datem 20. března 2008, si vyžádala šest těžce zraněných lidí, 24 účastníků nehody vyvázlo s lehkým zraněním. Při hromadné nehodě bylo poškozeno celkem 231 vozidel. Auta hromadně bourala mezi obcemi Skorkov a Větrný Jeníkov a u vesnice Řehořova.

První auta bourala kolem 9:30, další následovala během krátké chvíle. Při sérii nehod uvízly v kolonách na dálnici D1 tisíce lidí.

Velké štěstí v neštěstí

„Na ten den si vzpomínám úplně přesně. Ten den jsme s bratrem cestovali na prodloužený víkend do Prahy. Plánovali jsme, že z Jihlavy vyjedeme až kolem deváté, nakonec jsme neplánovaně jeli dříve. Když jsme přijížděli k Praze, tak v rádiu hlásili, že v okolí Jihlavy se srazily desítky aut. Takže jsme tomu asi těsně ujeli. Měli jsme velké štěstí,“ zavzpomínala pro Jihlavskou Drbnu na 20. březen 2008 Martina Jonášová z Jihlavy.

V době nehody hustě sněžilo, dálnice byla během chvíle uzavřená, a to mezi kilometry 91. až 134. Zprůjezdněná byla až do 17 hodin později o půl třetí ráno na Velký pátek.

Hlavní ohniska nehod byla dvě: Na 100. kilometru v obou směrech a na 126. kilometru ve směru na Brno. V hlavním ohnisku, mezi 96. a 100. kilometrem ve směru na Prahu, v husté vánici nabouralo asi 60 vozidel, ve druhém ohnisku asi 25 vozidel. Další, izolované nehody byly na 110., 129. a 130. kilometru a na 139. kilometru ve směru na Brno.

Záchranná služba vyhlásila havárii za hromadné neštěstí. Během události naštěstí nikdo nezemřel. Vrtulníky rozvážely zraněné do Úrazové nemocnice v Brně a do nemocnic v Jihlavě a v Třebíči.

Kromě českých občanů bylo mezi 30 zraněnými i 10 cizinců, a to občané ze Slovenska, Portugalska, Velké Británie a Německa, Slovák a Němec patřili mezi nejvážněji zraněné ze všech, Portugalka měla amputovanou paži, vážná zranění utrpěli i dva Slováci, jeden Němec a jeden Čech.

Vrtulník z Brna nedoletěl 

K hromadné nehodě vyjelo na 150 profesionálních záchranářů, byly nasazeny záchranářské vrtulníky z Jihlavy a z Prahy. Jeden záchranářský vrtulník sloužil k vyprošťování, druhý k monitorování situace. Vrtulník z Brna se na místo nedostal kvůli nepříznivému počasí.

Na dálnici uvízlo ve vzniklé třicetikilometrové koloně asi 20 tisíc lidí[1] a dva tisíce kamionů Doprava byla zablokována na 11 hodin. Mezitím došlo i k zahlcení objízdných tras včetně města Jihlavy, Humpolce a částečně i Havlíčkova Brodu.

Odpočinek v autobuse 

Uvízlí cestující se mohli zahřát a odpočinout si v autobusech hasičů. Na 142. kilometru, u Velkého Meziříčí měli hasiči připraveni kanystry pro rozvoz náhradních pohonných hmot a várnice pro rozvoz teplých nápojů. Ministr vnitra Ivan Langer uvažoval i o povolání armády.

Dálniční oddělení Policie ČR Velký Beranov událost zpracovávalo jako 93 dopravních nehod, u nichž samostatně určovala viníka. U 76 nehod za příčinu prohlásila nepřiměřenou rychlost, u dalších 17 nehod nepřizpůsobení řízení stavu mokré a namrzající či zasněžené vozovky. Rychleji než 110 km/h i přes nepříznivé počasí jely krátce před nehodou dvě třetiny kamionů, 80 % osobních automobilů v levém pruhu a 40 % osobních automobilů v pravém jízdním pruhu. V souvislosti s nehodou řada odborníků kritizovala nedostatečný počet informačních tabulí na dálnici a celkově katastrofální stav celé D1.

Jediným obviněným z celkem osmi podezřelých z trestného činu ublížení na zdraví byl nakonec Miroslav Fiala z Ivančic, který se jako řidič vozu Škoda Octavia vyhýbal sypači Tatra stojícímu v levém jízdním pruhu a přitom dostal smyk, přičemž v následné sérii srážek byl těžce zraněn řidič sypače, jenž se pohyboval po vozovce mimo své vozidlo. Okresní soud v Jihlavě 7. října 2009 vyhlásil rozsudek, jímž Miroslava Fialu uznal vinným z ublížení na zdraví z nedbalosti, avšak zároveň upustil od potrestání; nikdo se neodvolal a rozsudek nabyl právní moci.

2018: Silnice byla jeden led 

Další hromadná dopravní nehoda se odehrála v polovině ledna 2018, kdy Vysočinu zasypalo velké množství sněhu. Dálnice D1 stála devatenáct hodin, tedy ještě déle než v roce 2008. Zde bouralo více než třicet aut kolem 99. kilometru u Větrného Jeníkova. Zraněno bylo deset lidí. Kvůli této hromadné nehodě tehdy zasedl dokonce krajský krizový štáb. V jejím důsledku byly velké dopravní problémy i v Jihlavě a blízkém okolí.

Na dálnici D1 bouralo 16. ledna dohromady devětapadesát aut, upřesnila policie

Při nehodách, které 16. ledna zastavily dálnici D1 na 99. kilometru, bouralo 59 aut. Jejich srážku policie eviduje jako 23 samostatných nehod. Bouralo zde 31 nákladních vozidel, tři autobusy, deset dodávek a 15 osobních aut.

„Jel jsem z Jihlavy do Batelova. Netušil jsem, co se stalo, zarazila mě nehybná kolona už na Rantířovské ulici u ONO. Tam jsme stáli snad hodinu a půl. Město bylo úplně zasekané, k tomu padal déšť se sněhem, bylo pod nulou, silničáři nikde, silnice jeden led. Do cíle jsem přijel po neuvěřitelných 3,5 hodinách. Na tuhle cestu nikdy nezapomenu, ten stav silnic byl lahůdka i pro zkušené řidiče, za které se vzhledem ke své práci považuju,“ řekl Drbně Tomáš Fiala.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Honzula | Zdroj ČTK, wikipedia

Štítky nehoda, hromadná, dálnice, D1, zranění, doprava, Vysočina, 2008

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Patnáct let od největší hromadné nehody. Na D1 uvízlo přes 20 tisíc lidí, zranili se i Němci, Portugalka a Slováci | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.